Elektrische verwarming plaatsen? Waarop letten? Tips + richtprijzen

elektrische verwarming

Elektrische verwarming werd lang gezien als een dure vorm van verwarmen die je beter enkel kan inzetten om een kleine ruimte snel op te warmen. De tijden zijn echter veranderd en elektrische verwarming heeft tegenwoordig veel meer toepassingen. We geven je in dit artikel mee waarop je moet letten bij het plaatsen van elektrische verwarming.

Wat zijn de voordelen van elektrische verwarming?

Elektrische verwarming heeft heel wat voordelen waar cv-installaties niet mee kunnen uitpakken. Elektrische verwarming werkt erg snel en verwarmt een ruimte in een mum van tijd. Bovendien zijn elektrische verwarmingstoestellen milieuvriendelijk, want je maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. Als je zonnepanelen hebt, verlaag je je ecologische voetafdruk nog meer en kan je zelf de nodige elektriciteit leveren. Daarnaast is elektrische verwarming ook veel goedkoper om te plaatsen en je hebt ook geen onderhoudskosten. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact.

Wat zijn de nadelen van elektrische verwarming?

Het nadeel van elektrische verwarming is dat het verbruik hoger ligt dan bij bijvoorbeeld een traditionele verwarmingsinstallatie die werkt op fossiele brandstoffen. De nieuwste modellen worden wel steeds energiezuiniger en er zijn ook al slimme elektrische verwarmingstoestellen op de markt. Die zijn uitgerust met bijvoorbeeld een ingebouwde thermostaat, bewegingssensoren of ze detecteren openstaande ramen om het energieverbruik te verminderen. Wanneer je zonnepanelen hebt, hoef je met die kost zelfs helemaal geen rekening meer te houden.

Kies je voor elektrische hoofdverwarming of elektrische bijverwarming?

In sommige woningen is er geen centrale verwarming aanwezig en dan is elektrische verwarming de ideale oplossing. Je hoeft geen grote renovatiewerken te doen om dure leidingen aan te leggen, want een stopcontact volstaat. Je kiest in dat geval voor een reeks elektrische verwarmingstoestellen met een groter vermogen die ook energiezuinig zijn.

Tegenwoordig kan je een centraal verwarmingssysteem op elektriciteit aansturen met een thermostaat of via je smartphone, net zoals traditionele systemen dus. De energiezuinigste toestellen zijn in dat geval elektrische accumulatoren. Accumulatoren warmen ’s nachts op om dan de hele dag door warmte af te geven. Het spreekt voor zich dat je energierekening wel aanzienlijk zal verhogen. Daarom gebruik je elektrische hoofdverwarming het beste in combinatie met zonnepanelen.

Is er al centrale verwarming aanwezig, maar wil je sommige ruimtes nog extra verwarmen, dan is een elektrisch verwarmingstoestel je beste vriend. Ze zijn goedkoop, geven snel warmte af en moeten nauwelijks onderhouden worden. Er bestaan heel veel verschillende soorten elektrische verwarming die elk hun voor- en nadelen hebben. We geven hieronder een overzicht zodat je de juiste keuze kan maken.

Welke soorten elektrische verwarming bestaan er?

1. Elektrische accumulatoren

Elektrische accumulatoren worden ook elektrische spaarkachels genoemd. Langs binnen zijn ze voorzien van een kern die ’s nachts (aan nachttarief) opgewarmd wordt. Vervolgens geeft de elektrische spaarkachel de warmte de hele dag lang geleidelijk aan af in de ruimte. Voor wie op zoek is naar elektrische hoofdverwarming, is dit de beste optie, zeker in combinatie met zonnepanelen.

2. Elektrische convectoren

Elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte snel en werken op dezelfde manier als radiatoren die aangesloten zijn op de centrale verwarming. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere ruimtes die occasioneel verwarmd moeten worden (als je een hoge energierekening wil vermijden). Er bestaan zowel wandmodellen als mobiele toestellen en ze zijn eenvoudig te installeren.

3. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren werken op dezelfde manier als de radiatoren die aangesloten zijn op de centrale verwarming. Je kan ze aansturen op een centrale thermostaat. Je kan ze eventueel ook als hoofdverwarming gebruiken, maar neem dan de energiezuinigste modellen en overweeg om zonnepanelen te plaatsen. Als bijverwarming zijn ze vooral populair in de badkamer, denk maar aan de elektrische handdoekradiatoren. Badkamerradiatoren zijn perfect om je badkamer snel op te warmen.

4. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een leuke bijverwarming voor bijvoorbeeld de woonkamer of badkamer. Houd er wel rekening mee dat zowel de plaatsing als de verbruikskosten hoger liggen in vergelijking met andere elektrische verwarmingssystemen. Elektrische vloerverwarming kan aangelegd worden met een mattensysteem, met elektrische kabels of met een speciale folie waarin verwarmingsbanen verwerkt zijn.

5. Infraroodverwarming

Er bestaan ook verwarmingspanelen die je aan de muur of het plafond kan hangen en de ruimte met infraroodstralen verwarmen. Ze werken erg snel, zijn heel energiezuinig en ze bestaan ook in allerlei ontwerpen. Infraroodpanelen zijn aan een opmars bezig dankzij hun strakke design. Infraroodverwarming kan ook in de vorm van een kachel of kan verwerkt worden in vloerverwarming.

6. Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is erg milieuvriendelijk en gebruikt de warmte buiten om de lucht binnenin de woning te verwarmen. Je kan dit soort warmtepompen eventueel ook gebruiken als hoofdverwarming, maar dan zal je daarbovenop waarschijnlijk wel bijverwarming moeten voorzien. Het grootste voordeel is dat lucht-lucht warmtepompen ook kunnen dienen als airconditioning.

7. Elektrische alternatieven

Ben je op zoek naar een compact elektrisch verwarmingstoestel om pakweg je badkamer kort, maar krachtig te verwarmen, dan zijn er nog tal van andere opties. Met warmeluchtblazers kan je een ruimte bijvoorbeeld binnen enkele minuten helemaal opwarmen. Ook keramische kacheltjes zijn daarvoor uiterst geschikt.

Waarmee moet je rekening houden bij het plaatsen van elektrische verwarming?

Werk samen met een expert vooraleer je overgaat tot de aankoop van elektrische verwarming. Het is namelijk belangrijk om na te gaan of er eventueel wijzigingen moeten gebeuren in het elektriciteitscircuit van je woning. Wanneer je meerdere, krachtige toestellen zou aansluiten zonder de elektriciteit van je woning eerst te controleren, zou het kunnen dat je bepaalde circuits overbelast. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het is ook een goed idee om met een elektricien de elektriciteit van je woning te controleren. Hij of zij kan nagaan wat het maximale vermogen is op elke elektrische kring. Wanneer de elektrische verwarmingstoestellen te veel verbruiken, moeten er mogelijk nieuwe elektrische kringen aangelegd worden.

Hoeveel kost elektrische verwarming?

Bij elektrische verwarming spelen twee factoren een rol. Enerzijds is er de aankoopprijs en anderzijds moet je ook rekening houden met de verbruikskosten. Die kunnen namelijk bij sommige toestellen hoog oplopen. Ben je van plan om elektrische bijverwarming te plaatsen en die slechts af en toe te gebruiken, dan is een lage aankoopprijs belangrijk.

Wil je elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan moet je je beslissing baseren op de verbruikskosten. Hieronder geven we je richtprijzen mee voor de aankoopprijs van de meest gangbare elektrische verwarmingstoestellen.

Type toestel Richtprijs
Elektrische accumulator Vanaf € 600 (2000 Watt)
Elektrische convector Vanaf € 200 (2000 Watt)
Elektrische radiator Vanaf € 450
Elektrische vloerverwarming Vanaf € 50 / m²
Infraroodpaneel Vanaf € 150
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf € 1800

Verwarmingsexpert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een verwarmingsexpert nodig voor je elektrische verwarming? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.