Hoe je zekering of automaat vervangen: tips & advies

Zekering of automaat vervangen

Zekeringen en automaten beschermen je elektrische toestellen tegen overbelasting. Die smeltveiligheden zitten in je zekeringkast en vormen een essentieel onderdeel van het elektriciteitsnet in je woning. Hoe ze precies werken en wat je moet doen als er iets fout loopt, kom je hier te weten.

Waarvoor dienen zekeringen en automaten?

Zekeringen en automaten zijn er om je veiligheid thuis te garanderen. Wanneer er een te hoge elektrische stroom ontstaat in de elektrische leiding, verbreken de zekeringen en automaten de elektriciteitstoevoer. Ze zitten in de zekeringkast en vormen een soort zwak punt tussen het elektriciteitsnet van buitenshuis en de elektrische kringen die zich in je woning bevinden.

Er is een zekering of automaat voor elke afzonderlijke elektrische kring in je woning

De elektrische kringen worden aangeduid met letters in de zekeringkast. De zekeringkast is ook uitgerust met een hoofdzekering die de elektriciteit in de hele woning controleert. Die is belangrijk wanneer het volledige stroomnetwerk uitgeschakeld moet worden wanneer de woning bijvoorbeeld getroffen wordt door een blikseminslag.

Zekeringen zitten ook in elektrische apparaten

Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren en wordt brand vermeden. Diezelfde zekeringen zitten bovendien niet alleen in je zekeringkast, maar ze zijn ook ingebouwd in sommige grote elektrische apparaten zoals wasmachines. Zekeringen en automaten zijn heel erg belangrijk en je moet er dan ook voor zorgen dat ze naar behoren werken.

Verschil tussen een zekering en een automaat?

Zekeringen en automaten beschermen jou en je elektrische installaties dus tegen schade door te hoge elektrische stromen. Maar hoe gebeurt dat precies en wat is het verschil tussen een zekering en een automaat?

Zekeringen en automaten werken in principe op dezelfde manier. Ze verbreken de stroomtoevoer wanneer er problemen zijn. Het grootste verschil tussen zekeringen en automaten is dat zekeringen slechts één keer kunnen uitklappen en automaten dat meerdere keren kunnen doen. In alle moderne woningen worden automaten gebruikt, maar in oudere woningen zijn soms nog zekeringen te vinden.

Toch zal je weinig mensen horen spreken over automaten of smeltveiligheden, zoals ze ook genoemd worden. Iedereen heeft het over zekeringen, ook al zijn het eigenlijk automaten.

Wanneer een zekering ‘springt’ als gevolg van kortsluiting of overbelasting, moet die zekering vervangen worden omdat het draadje binnenin de zekering doorgebrand is.

Een automaat onderbreekt de stroom ook, maar doet dat door het elektriciteitscircuit te doorbreken. De schakelaar in je zekeringkast klapt op dat moment naar beneden en wanneer je het probleem verholpen hebt, kan de automaat simpelweg opnieuw worden ingeschakeld door het klepje naar boven te duwen.

Waarom slaat een automaat uit?

Een automaat of een zekering slaat dus uit wanneer het elektriciteitsnet overbelast wordt. Maar hoe gebeurt dat?
Elke automaat en zekering heeft een maximale hoeveelheid ampère (de eenheid van elektrische stroom) die het kan tolereren.

Hoe werkt een zekering concreet?

Wanneer dat maximum overschreden wordt, brandt de zekering letterlijk door of schakelt de automaat zichzelf af waardoor de elektriciteit niet meer verder kan in je woning. Elke smeltveiligheid heeft zijn eigen ampèregrens en die verschilt per elektrische kring.

  • Zekeringen en automaten die verlichting beschermen, laten doorgaans maximaal 16 ampère door.
  • Voor kleine elektrische toestellen en stopcontacten is dat 20 ampère.
  • Kookvuren kunnen tot 40 ampère aan en verwarmingstoestellen tot 50 ampère.
  • Wanneer er een sterkere stroom door de automaat in je zekeringkast komt, zal die schakelaar dus afslaan. Ook het aantal aangesloten toestellen op de elektrische kring is daarom belangrijk.

Heb je een wasmachine en een droogmachine die beide veel stroom nodig hebben, kan de grenswaarde van de smeltveiligheid overschreden worden. Daarom kan het gebeuren dat een automaat uitslaat wanneer je te veel elektrische toestellen tegelijkertijd gebruikt die op dezelfde elektrische kring zijn aangesloten.

Belangrijk: omdat elke smeltveiligheid een andere ampèregrens heeft, is het geen goed idee om zelf te sleutelen aan de automaten en zekeringen. Wanneer je een smeltveiligheid met een lage stroomsterkte zou vervangen door een smeltveiligheid met een hogere stroomsterkte, kunnen de elektrische toestellen beschadigd worden of kan er brand ontstaan.

Hoe lokaliseer ik een elektrisch probleem in de zekeringkast?

Wanneer de automaat uitschakelt en je dus op een bepaalde kring geen elektriciteit meer hebt, moet je het probleem kunnen lokaliseren. We leggen je hier uit hoe je het toestel dat de elektrische kring overbelast kan vinden en hoe je het probleem oplost.

Hoe het toestel vinden dat voor overbelasting zorgt?

  • Zie je meteen welke zekering gesprongen is of welke automaat naar beneden staat, dan haal je alle toestellen die op dat net zijn aangesloten uit het stopcontact.
  • Je stopt ze vervolgens een voor een weer in en kijkt welk toestel problemen geeft.
  • Sluit het toestel nu aan op een andere kring zodat je overbelasting vermijdt.
  • Is het niet meteen duidelijk welke automaat afgeslagen is, dan moet je alle automaten of zekeringen afzetten (als dat nog niet het geval is).
  • Je zet dan één voor één de automaten of zekeringen terug aan tot de elektriciteit opnieuw uitvalt.
  • Dan heb je het probleemgeval gelokaliseerd.
  • Je gaat dan opnieuw te werk zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Tip: wil je het toestel absoluut op de kring aansluiten die problemen geeft, neem dan contact op met een elektricien. Die persoon zal de elektrische kring kunnen aanpassen of een nieuwe elektrische kring aanleggen. Ga in elk geval niet zelf aan de zekeringen of automaten prutsen.

Hoe weet ik of de automaat of zekering kapot is?

Het probleem kan ook bij de zekering of automaat liggen. Als je het probleem niet kan lokaliseren door elektrische toestellen af te sluiten en opnieuw aan te sluiten, dan moet je de hulp van een elektricien inroepen. Die expert kan met speciale meetapparatuur nagaan waar het probleem zich precies bevindt.

Wat als de automaat telkens opnieuw afslaat?

Wanneer de smeltveiligheden de elektriciteitstoevoer vaak stilleggen, heb je te maken met een structureel elektriciteitsprobleem. De hoeveelheid toestellen die je hebt aangesloten is te groot en de ampèregrens wordt dan regelmatig overschreden.

Een elektricien kan in dat geval een nieuwe stroomgroep aanleggen. Wanneer er geen plaats meer is in je zekeringkast, moet er een nieuw exemplaar geïnstalleerd worden waarop wel nog een extra kring kan aangesloten worden. Ook wanneer er verschillende nieuwe kringen aangelegd worden, is het makkelijker om meteen een nieuwe zekeringkast te installeren.

Eendraadschema en situatieschema aanpassen

Wanneer de werken afgerond zijn, moet je de nieuwe kring aanduiden op het eendraadschema en het situatieschema van je woning. Heb je ingrijpende wijzigingen aangebracht zoals het installeren van zonnepanelen, dan zal je de elektriciteit ook moeten laten keuren door een erkend expert.

Hoeveel kost een nieuwe automaat?

Hoeveel je betaalt voor een nieuwe zekering of automaat, hangt van verschillende factoren af. Hoe meer werk de elektricien heeft om het probleem op te sporen en te verhelpen, hoe meer je zal betalen.

Nieuwe zekering of automaat nodig? Certiweb vindt een elektricien in jouw regio.

Heb je nog een elektricien nodig voor je zekeringkast? Alle elektriciens op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.