Elektrische convectoren: soorten, prijs en tips

elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn perfect om kleine tot middelgrote ruimtes snel te verwarmen. Ze bestaan in alle kleuren, vormen en maten en de nieuwste modellen zijn ook behoorlijk energiezuinig. Benieuwd hoe elektrische convectoren precies werken, welke soorten er zijn en hoeveel ze kosten? Lees dan vooral verder.

Wat zijn elektrische convectoren?

Elektrische convectoren kan je het beste vergelijken met de traditionele radiatoren, maar dan op elektriciteit. Zoals de naam al aangeeft, verwarmen ze de ruimte met convectiewarmte. Dat houdt in dat de elektrische convectoren koude lucht aantrekken die dan verwarmd wordt in de radiator. Dat gebeurt door smalle, dunne plaatjes die gevuld zijn met warm water en waarlangs de lucht passeert. Daarna wordt de warme lucht opnieuw verspreid in de ruimte. Je kan de warme lucht meteen voelen en in een mum van tijd stijgt de temperatuur.

Wat is het verschil tussen elektrische accumulatoren en elektrische convectoren?

Elektrische convectoren verwarmen de lucht in de ruimte snel en werken op dezelfde manier als radiatoren die aangesloten zijn op de centrale verwarming. Ze geven de warmte af zodra je het toestel aanzet en wanneer het toestel uitgeschakeld wordt, zakt de temperatuur terug. Ze zijn daarom vooral geschikt voor kleinere ruimtes die occasioneel verwarmd moeten worden (als je een hoge energierekening wil vermijden).

Elektrische accumulatoren, ook elektrische spaarkachels genoemd, geven warmte daarentegen traag af aan de omgeving. De warmte bouwt zich dus op in de ruimte, vandaar de naam. Het is gebruikelijk om de spaarkachel ’s nachts te laten werken zodat de warmte tegen de ochtend opgebouwd is in de kern en de kachel vervolgens de hele dag lang de warmte kan afgeven. Ze zijn ideaal voor grotere ruimtes die de hele dag door verwarmd moeten worden.

Technisch gezien is het grootste verschil tussen beide dat elektrische accumulatoren stralingswarmte afgeven. De accumulator verwarmt eerst de kern die daarna geleidelijk aan de ruimte verwarmt. Dat betekent dat de ruimte rondom de accumulatiekachel het warmst is. Elektrische convectoren geven daarentegen convectiewarmte af en warmen de lucht zelf op.

Welke soorten elektrische convectoren zijn er?

1. Elektrische wandconvectoren

Het basisontwerp van alle elektrische convectoren op de markt is hetzelfde, maar er bestaan wel heel wat variaties. De klassieke elektrische wandconvectoren zijn het bekendst. De wandconvectoren lijken het beste op radiatoren en worden aan de muur gemonteerd. Daarom worden ze ook wel vaste convectoren genoemd.

2. Elektrische paneelconvectoren

In opmars zijn de elektrische paneelconvectoren. Dit soort elektrische convectoren zijn uitgerust met een volledig vlakke of licht geribbelde voorkant waardoor ze er moderner uitzien dan de gangbare wandconvectoren of radiatoren. Je vindt ze in alle soorten en vormen: langwerpig, hoog en dun of net laag en breed, het kan allemaal.

3. Elektrische designconvectoren

Daarnaast bestaan er ook elektrische designconvectoren in alle vormen, kleuren en maten die uitstekend zullen passen in je trendy kamer. Wil je een retrolook, dan zijn de elektrische kolomconvectoren een uitstekend alternatief. Kolomconvectoren lijken op de oude, gietijzeren radiatoren die vroeger populair waren.

4. Elektrische badkamerconvectoren

Aangezien elektrische convectoren vooral geschikt zijn voor kleinere ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden, zijn ze erg populair als badkamerverwarming. Daarvoor bestaan bijzondere handdoekradiatoren die de badkamer verwarmen en terwijl ook je handdoek drogen.

Tip: vraag raad bij een verwarmingsexpert. Die persoon zal je kunnen adviseren welk type verwarming het meest geschikt is voor jouw woning.

Wat zijn de voordelen van elektrische convectoren?

Een belangrijk voordeel van elektrische verwarming is dat een stopcontact volstaat. Elektrische accumulatoren zijn dus heel eenvoudig te installeren en hebben ook amper onderhoud nodig. Snel het stof weghalen volstaat. Je moet geen schoorsteenveger uitnodigen of de leidingen van je centrale verwarming laten keuren en dat spaart je geld uit. Daarnaast kan je de elektrische convectoren meestal makkelijk verplaatsen of zelfs meenemen wanneer je verhuist.

Het belangrijkste voordeel van elektrische convectoren ten opzichte van elektrische accumulatoren is dat ze de kamer snel opwarmen. Dat komt omdat de convector warme lucht laat circuleren. Wanneer het koud is, hoef je dus enkel de elektrische radiator aan te leggen en niet veel later is de koude verdreven.

Zoals we eerder al aanhaalden, bestaan elektrische convectoren in alle kleuren en vormen. Je zal dus in elk geval de juiste convector voor jouw woning vinden.

Wie zijn huis op een ecologische manier wil verwarmen, moet elektrische convectoren zeker overwegen. Aangezien ze geen fossiele brandstoffen gebruiken, zijn ze behoorlijk milieuvriendelijk. Vooral als je ze gebruikt in combinatie met zonnepanelen, verlagen ze je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Je kan de elektriciteit die je zelf opgewekt hebt dan simpelweg gebruiken om je huis te verwarmen. Dat bespaart je ook nog eens een flinke duit.

Tip: je werkt het beste samen met een elektricien voor de plaatsing van elektrische verwarming. Hij of zij kan overbelasting vermijden en zorgt ervoor dat alle nodige zekeringen aanwezig zijn.

Wat zijn de nadelen?

Het belangrijkste nadeel van elektrische convectoren is dat ze behoorlijk veel energie verbruiken en de elektriciteitsfactuur dus iets hoger doen oplopen als ze een belangrijk onderdeel vormen van het verwarmingssysteem. Toch moet daar een kanttekening bij gemaakt worden. Elektrische convectoren zijn namelijk opvallend goedkoop om aan te kopen in vergelijking met andere verwarmingsinstallaties en dat compenseert de verbruikskosten deels.

Om te voldoen aan de strenge Europese energierichtlijnen zijn de meeste elektrische radiatoren bovendien intelligenter geworden. De nieuwste modellen zijn uitgerust met een ingebouwde thermostaat waarop je de temperatuur manueel kan instellen. De elektrische convector zal dan op de meest energiezuinige manier die temperatuur bereiken. Wanneer een raam geopend wordt en de temperatuur in de ruimte plots zakt, zullen de nieuwste elektrische convectoren ook overschakelen op stand-bymodus zodat er niet onnodig verwarmd wordt. Het spreekt voor zich dat goed geïsoleerde ruimtes zullen leiden tot een lager verbruik.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat elektrische convectoren, omwille van het hoge energieverbruik, vooral geschikt zijn als bijverwarming voor kleine en middelgrote ruimtes. Je kan ze het beste combineren met centrale verwarming of vloerverwarming.

Een ander klein nadeeltje is dat het systeem van convectiewarmte, waarbij warme lucht gecirculeerd wordt, ook meer stof in de lucht brengt.

Hoeveel kost een elektrische convector?

Elektrische convectoren bestaan dus in alle soorten, vormen en maten en daardoor schommelen de prijzen ook enigszins. De prijs wordt echter vooral bepaald door het vermogen van de elektrische convector. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de elektrische convector is en hoe meer je ervoor zal betalen. Daarnaast speelt ook het merk, de grootte en het ontwerp een rol.

Vermogen Richtprijs
Wandmodel van 1000 W Vanaf € 250
Wandmodel van 2000 W Vanaf € 50
Wandmodel van 3000 W Vanaf € 80

Verwarmingsexpert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een verwarmingsexpert nodig voor je elektrische convectoren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.