Elektrische accumulatoren en spaarkachels: soorten, prijs en tips

elektrische accumulatoren

Elektrische accumulatoren warmen ’s nachts op en geven die warmte daarna de hele dag lang af in je woning. Ze staan bekend om hun hoog rendement en kunnen daarom financieel interessant zijn, zowel als hoofd- als bijverwarming. Je ontdekt hier alles over wat elektrische accumulatiekachels precies zijn, welke soorten er bestaan en hoeveel ze kosten.

Wat zijn elektrische accumulatoren?

Elektrische accumulatoren worden ook elektrische spaarkachels genoemd. Het zijn verwarmingselementen die lijken op centrale verwarming, maar volledig werken op elektriciteit. Langs binnen zijn ze voorzien van een elektrische weerstand die de elektriciteit omzet in warmte. Kenmerkend voor een accumulator is dat de warmte niet meteen wordt afgegeven, maar wel opgeslagen en vastgehouden in een speciale kern. Vervolgens geeft de elektrische spaarkachel de warmte geleidelijk aan af in de ruimte.

Het materiaal in de kern die de warmte vasthoudt, is zeer verschillend en bepaalt ook mee de prijs van de elektrische accumulator. De meeste elektrische spaarkachels hebben een kern van speksteen, staal of glas.

Wat is het verschil tussen elektrische accumulatoren en elektrische convectoren?

Elektrische accumulatoren geven warmte traag af aan de omgeving. De warmte bouwt zich dus op in de ruimte, vandaar de naam. Het is gebruikelijk om de spaarkachel ’s nachts te laten werken zodat de warmte tegen de ochtend opgebouwd is in de kern en de kachel vervolgens de hele dag lang de warmte kan afgeven. Ze zijn ideaal voor grotere ruimtes die de hele dag door verwarmd moeten worden. Aangezien je vooruit moet denken en de accumulatiekachel ’s nachts moet laten opwarmen, zijn dit soort elektrische kachels minder geschikt voor occasioneel gebruik.

Elektrische convectoren werken op een andere manier. Het zijn eigenlijk traditionele radiatoren, maar dan op elektriciteit. In tegenstelling tot elektrische accumulatoren geven elektrische convectoren de warmte niet geleidelijk af. Ze zijn daarom vooral geschikt voor eerder kleine ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden.

Technisch gezien is het grootste verschil tussen beide dat elektrische accumulatoren stralingswarmte afgeven. De accumulator verwarmt eerst de kern die daarna geleidelijk aan de ruimte verwarmt. Dat betekent dat de ruimte rondom de accumulatiekachel het warmst is. Elektrische convectoren geven daarentegen convectiewarmte af en warmen de lucht zelf op.

Welke soorten elektrische accumulatoren zijn er?

Er zijn twee soorten elektrische accumulatoren: dynamische en statische.

1. Dynamische accumulatieverwarming

Een dynamische accumulator is uitgerust met een ventilator die lucht aanzuigt om ze daarna via de kern te verwarmen en terug de kamer in te blazen. Daarbovenop heeft de dynamische spaarkachel een ingebouwde thermostaat. Je kan de temperatuur dus makkelijk regelen, ideaal in ruimtes die iets sneller verwarmd moeten worden. Dynamische spaarkachels hebben dan ook een groter vermogen (van 1200 tot 7500 W).

2. Statische accumulatieverwarming

Bij statische accumulatoren kan je de temperatuur niet zo nauwkeurig regelen en dit soort accumulatiekachel is ook niet uitgerust met een ventilator. Ze hebben een lager vermogen (van 1700 tot 3000 W) en zijn vooral geschikt voor ruimtes die minder snel verwarmd moeten worden. Dat betekent echter niet dat statische accumulatoren niet regelbaar zijn. Ze zijn wel degelijk uitgerust met een knop die je zelf hoger of lager kan zetten en in veel gevallen is dat ook voldoende. Het belangrijkste voordeel is dat statische accumulatoren goedkoper zijn dan hun dynamische tegenhangers.

Tip: vraag raad bij een verwarmingsexpert. Die persoon zal je kunnen adviseren welk type verwarming het meest geschikt is voor jouw woning.

Wat zijn de voordelen van elektrische accumulatoren?

Een belangrijk voordeel van elektrische verwarming is dat je niet meer nodig hebt dan een stopcontact. Elektrische accumulatoren zijn dus heel eenvoudig te installeren en hebben ook amper onderhoud nodig. Er moeten dus geen controles of keuringen uitgevoerd worden en er moet ook geen schoorsteenveger langskomen. Bovendien kan je de accumulatoren makkelijk verplaatsen of zelfs meenemen wanneer je verhuist.

Daarnaast nemen elektrische accumulatiekachels weinig plaats in. Ze bestaan ook in alle vormen, maten en kleuren en zien ze er onopvallend uit.

Een groot voordeel ten opzichte van andere verwarmingsinstallaties, is dat je de temperatuur van elke dynamische accumulatiekachel in je woning afzonderlijk kan instellen. Als je de woonkamer bijvoorbeeld warmer wil dan de slaapkamer, is dat perfect mogelijk. Met de nieuwste modellen kan dat zelfs vanop je smartphone.

Aangezien elektrische accumulatoren ’s nachts opwarmen, maken ze gebruik van het voordeligere nachttarief. Daardoor valt de elektriciteitsrekening behoorlijk mee. Hoewel het nachttarief afgebouwd wordt en zal verdwijnen, blijven de elektrische accumulatoren financieel interessant omdat ze een hoog rendement hebben dankzij de ingebouwde thermostaten.

De slimme accumulatiekachels berekenen zelf wat de beste opwarmings- en verwarmingsstrategie is om de ruimte warm te houden en het energieverbruik te beperken. In vergelijking met andere verwarmingsinstallaties die werken op gas of mazout zijn ze bovendien voordelig om aan te kopen.

Het spreekt voor zich dat elektrische accumulatoren ook een milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar enkel elektriciteit. Als die elektriciteit bovendien groen is, zit je helemaal goed. Wanneer je zonnepanelen hebt, zijn elektrische accumulatoren extra interessant. Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, kan die restenergie opgeslagen worden in de accumulatoren en hoeft jouw elektriciteit niet teruggeschakeld te worden op het elektriciteitsnet.

Wat zijn de nadelen?

Het sleutelwoord bij elektrische accumulatoren is rendement. Is je woning niet goed geïsoleerd of zal je een behoorlijk aantal elektrische accumulatoren moeten aankopen, dan moet je eerst samen met een expert uitrekenen of dit type verwarming voor jouw woning interessant is. De verwarmingskosten kunnen in dat geval hoog oplopen.

Je hoeft met elektrische accumulatoren geen leidingen of schoorstenen te onderhouden, maar het is wel belangrijk dat je nagaat of het elektriciteitsnetwerk van je woning veilig is en goed aangelegd is zodat er geen overbelasting kan ontstaan. Daarvoor schakel je het beste een expert in.

Hoeveel kost een accumulatiekachel?

Accumulatiekachels zijn iets duurder dan elektrische radiatoren, maar ze zijn in de meeste gevallen wel voordeliger in gebruik. De prijs is afhankelijk van het vermogen, maar ook het design en het materiaal spelen een rol. Voor een kleine accumulatiekachel van 2000 W, starten de richtprijzen om en bij de 600 euro. Voor de krachtigste accumulatiekachels van 7000 W, betaal je tussen de 1500 en 2000 euro. Een vakman kan je de juiste informatie geven over welk vermogen nodig is voor de accumulatiekachels in jouw woning.

Vermogen Richtprijs
2000 W Vanaf € 600
3000 W € 800 – € 1100
5000 W € 1050 – € 1500
6000 W € 1200 – € 1750
7000 W € 1500 – € 2000

Verwarmingsexpert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een verwarmingsexpert nodig voor je elektrische accumulatoren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Meer soorten elektrische verwarmingssystemen