Elektrische verwarming in de badkamer: soorten badkamerverwarming en prijzen

badkamerverwarming

Niemand neemt graag een douche in een koude badkamer. Wanneer er geen centrale verwarming is en je de badkamer snel wil opwarmen, dan is elektrische verwarming de ideale oplossing. Er bestaan heel wat verschillende soorten elektrische badkamerverwarming die elk hun eigen voordelen hebben. We vertellen je welke soorten elektrische badkamerverwarming bestaan, hoeveel ze kosten en waar je moet op letten.

Waarom kiezen voor elektrische badkamerverwarming?

Een badkamer moet anders verwarmd worden dan pakweg een woonkamer of een slaapkamer. De badkamer hoeft niet altijd warm te zijn, maar moet wel snel warm worden wanneer ze gebruikt wordt. Bovendien moet badkamerverwarming ook veilig zijn in een vochtige omgeving.

De traditionele centrale verwarming zorgt voor continue warmte en dat is dus niet ideaal in een badkamer. Bovendien blijft de temperatuur dan iets lager dan je misschien zou wensen. Met elektrische verwarming kan je de badkamer in een mum van tijd opwarmen en het er ook warmer maken dan in de rest van het huis. Wanneer je de badkamer verlaat, kan je de verwarming vervolgens gewoon afzetten. Bovendien heb je niet meer dan een stopcontact nodig. Handig, niet?

Kies je voor elektrische hoofd- of bijverwarming voor badkamers?

Elektrische verwarming is dus ideaal in badkamers, maar het hoeft niet de enige warmtebron te zijn. Wanneer je al centrale verwarming of vloerverwarming hebt in de badkamer, kan die perfect aangevuld worden met een elektrisch verwarmingstoestel. Zo kan je er snel de temperatuur doen stijgen wanneer je een douche wil nemen. We spreken in dat geval van elektrische bijverwarming.

De ideale toestellen zijn in dat geval: een kleine elektrische convector, een handdoekradiator of een verwarmingspaneel.

In sommige woningen werd de centrale verwarming niet doorgetrokken tot in de badkamer. Dan is elektrische verwarming de ideale oplossing, want je hebt niet meer nodig dan een stopcontact. Je kiest in dat geval voor een verwarmingstoestel met een groter vermogen. Neem vooraf wel contact op met een elektricien om na te gaan of een elektrisch verwarmingstoestel het circuit in de badkamer niet zal overbelasten.

De ideale toestellen zijn in dat geval elektrische convectoren.

Welke soorten elektrische badkamerverwarming zijn er?

Elektrische verwarming bestaat in alle kleuren, vormen, maten en zowel met een laag als een hoog vermogen. We zetten de meest gangbare elektrische verwarmingstoestellen voor de badkamer op een rijtje en geven de voor- en nadelen mee.

1. Elektrische badkamerconvectoren

Elektrische convectoren lijken het beste op de traditionele radiatoren, maar het grote verschil is dat ze werken op elektriciteit. Zoals de naam al aangeeft, verwarmen ze de ruimte met convectiewarmte. Dat houdt in dat elektrische convectoren koude lucht opzuigen, die verwarmen via een verzameling smalle buisjes gevuld met warm water om dan uiteindelijk de warme lucht terug te verspreiden in de badkamer. Ze zijn daarom ideaal voor badkamers aangezien die tijdelijk en snel verwarmd moeten worden. Er bestaan zowel mobiele als vaste wandconvectoren en ze zijn de beste optie als je elektrische toestellen als hoofdverwarming wil gebruiken in je badkamer. Het nadeel is dat elektrische convectoren de duurste elektrische badkamerverwarming is.

2. Elektrische olieradiatoren

Elektrische olieradiatoren worden gebruikt in badkamers en ook vaak elektrische vuurtjes genoemd. Ze warmen een koude badkamer razendsnel op, maar ze hebben een relatief laag vermogen waardoor ze vooral geschikt zijn voor kleine badkamers en als bijverwarming. Ze zijn iets duurder in aankoop dan andere snelle verwarmingstoestellen, maar ze verbruiken wel een pak minder energie.

3. Elektrische handdoekradiatoren

Wanneer je een multifunctionele bijverwarming zoekt voor de badkamer, dan is de elektrische handdoekradiator de beste keuze. Dit soort elektrische radiator hangt meestal aan de muur en ziet eruit als een ladder met veel trappen waarop je je handdoek kan laten drogen. Ze nemen weinig plaats in, zien er mooi uit en bestaan in alle kleuren en groottes. Er bestaan bovendien ook gemengde elektrische handdoekradiatoren die in de winter het warm water van de cv-ketel gebruiken en in de zomer op elektriciteit werken.

Het nadeel is dat ze iets minder snel en direct opwarmen, maar daar werd een oplossing voor gevonden. Sommige handdoekradiatoren zijn uitgerust met een ventilator waardoor de warme lucht extra snel door de badkamer geblazen wordt.

4. Alternatieven

Naast de drie gangbare badkamerverwarmingstoestellen, bestaan er nog enkele alternatieven die je ook kan overwegen.

  • Warmeluchtblazers of elektrische kachels zijn de goedkoopste verwarmingstoestellen om aan te kopen. Ze warmen een koude badkamer bovendien razendsnel op, maar ze hebben een relatief laag vermogen. Ze verbruiken wel behoorlijk veel energie en dat zal je dus merken op je energiefactuur.
  • Verwarmingspanelen verwarmen de badkamer met infraroodstralen. Dit soort infraroodpanelen bevestig je aan de wand of zelfs het plafond en nemen in dat geval amper plaats in. Het grootste voordeel is dat ze erg energiezuinig zijn en ze bestaan ook in allerlei ontwerpen.
  • Daarnaast bestaan er ook infraroodverwarmingen die niet in paneelvorm uitgewerkt zijn. Dit soort straalkachels of infraroodstralers is goedkoper dan de verwarmingspanelen. Ga wel zeker na of de infraroodkachel gebruikt kan worden in vochtige omgevingen en beschermd is tegen water.

Hoe bepaal ik welke elektrische verwarming het beste is voor mijn badkamer?

Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden om je badkamer elektrisch te verwarmen. Het is dan ook een goed idee om contact op te nemen met een expert die je kan vertellen welk elektrisch verwarmingstoestel het meest geschikt is voor jouw badkamer. Bovendien kan een expert je ook vertellen welk vermogen het toestel moet hebben en nagaan of het elektriciteitsnet in de badkamer niet overbelast zal worden. Het is mogelijk dat er een extra elektriciteitslijn naar de badkamer aangelegd zal moeten worden als je een krachtig toestel nodig hebt.

Hoeveel verbruikt elektrische badkamerverwarming?

Het verbruik van elektrische toestellen speelt uiteraard een belangrijke rol in je beslissing.

Elektrische blazers en infraroodkachels verbruiken het meeste en zijn dus het minst energiezuinig. Op de tweede plek komt de elektrische convector. Convectoren verbruiken behoorlijk wat energie, maar je kan ze wel gebruiken als hoofdverwarming omdat ze krachtig zijn en verhoudingsgewijs ook iets energiezuiniger zijn.

De elektrische olieradiator verbruikt minder energie dan de elektrische convector, maar is nog niet zo energiezuinig als elektrische handdoekradiatoren en paneelverwarmingstoestellen. Zij verbruiken het minste energie.

We vermelden graag dat je op verschillende manieren het verbruik van je elektrische badkamerverwarming kan drukken. Elektrische verwarming is bijvoorbeeld ideaal wanneer je zonnepanelen hebt. Je kan dan je eigen opgewekte energie gebruiken om, onder andere, je badkamer te verwarmen. De nieuwste modellen zijn bovendien voorzien van een ingebouwde, slimme thermostaat of bewegingssensoren.

Hoeveel kost elektrische verwarming in de badkamer?

De prijs van alle soorten elektrische badkamerverwarming wordt bepaald door het vermogen, het type verwarming, het merk en het model. We geven hieronder richtprijzen mee voor elke soort elektrische badkamerverwarming.

Type toestel Richtprijs
Elektrische badkamerconvector Vanaf € 250
Warmeluchtblazer Vanaf € 50
Elektrische olieradiator Vanaf € 80
Elektrische handdoekradiator Vanaf € 150
Stralingspaneel Vanaf €150
Infraroodkachel Vanaf € 50

Verwarmingsexpert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een verwarmingsexpert nodig voor je elektrische badkamerverwarming? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.