Elektrische handdoekradiatoren: soorten, prijs + tips

Electrische handdoek radiator

Wie zijn badkamer extra wil verwarmen, moet zeker een elektrische handdoekradiator overwegen. Een elektrische handdoekradiator koppelt namelijk het nuttige aan het aangename. De badkamer zelf wordt niet alleen verwarmd, maar je kan er ook je handdoeken op laten drogen. In dit artikel vertellen we je welke soorten elektrische handdoekradiatoren er bestaan, hoeveel ze kosten en waarmee je rekening moet houden.

Wat zijn elektrische handdoekradiatoren?

Elektrische handdoekradiatoren verwarmen de lucht in de ruimte snel en werken op dezelfde manier als radiatoren die aangesloten zijn op de centrale verwarming. Ze zijn vooral geschikt voor kleinere ruimtes die occasioneel verwarmd moeten worden (als je een hoge energierekening wil vermijden), ideaal dus voor in de badkamer.

Een elektrische handdoekradiator warmt je badkamer dus snel op, maar het hoeft niet de enige warmtebron te zijn. Wanneer je al centrale verwarming of vloerverwarming hebt in de badkamer, kan die perfect aangevuld worden met een elektrische handdoekradiator. Zo kan je er snel de temperatuur doen stijgen wanneer je een douche wil nemen. We spreken in dat geval van elektrische bijverwarming. Er bestaan bovendien ook gemengde elektrische handdoekradiatoren die in de winter het warm water van de cv-ketel gebruiken en in de zomer op elektriciteit werken.

Wanneer je een multifunctionele bijverwarming zoekt voor de badkamer, dan is de elektrische handdoekradiator de beste keuze. Handdoekradiatoren hangen meestal aan de muur en zien eruit als een ladder met veel trappen waarop je je handdoek kan laten drogen. Je warmt er dus niet alleen de badkamer mee op, maar ook je handdoeken worden warm en drogen snel.

Wat zijn de voordelen van elektrische handdoekradiatoren?

Het grootste voordeel van elektrische handdoekradiatoren is dat ze de badkamer in een mum van tijd opwarmen. Je hoeft ze dus niet lang op voorhand aan te leggen.

Een ander pluspunt is dat elektrische handdoekradiatoren, en elektrische verwarming in het algemeen, milieuvriendelijk zijn. Elektrische handdoekradiatoren verbruiken geen fossiele brandstoffen en als je elektrische verwarming combineert met zonnepanelen, verbruiken ze zelfs enkel elektriciteit die je zelf opwekt. Een win-winsituatie dus!

Daarnaast zijn elektrische handdoekradiatoren ook relatief goedkoop, je kan ze snel en eenvoudig zelf plaatsen en ze vereisen geen onderhoud, in tegenstelling tot andere verwarmingsinstallaties. Omdat ze aan de muur hangen, nemen ze bovendien weinig plaats in. Ze bestaan in alle vormen, kleuren en maten waardoor je makkelijk een elektrische handdoekradiator vindt die in jouw badkamer past.

Wat zijn de nadelen van elektrische handdoekradiatoren?

Er wordt meestal voor een elektrische handdoekradiator gekozen als bijverwarming van een badkamer omdat je energierekening anders te hoog zou oplopen. Elektrische verwarming wordt wel steeds energiezuiniger en efficiënter. De nieuwste elektrische handdoekradiatoren zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwde thermostaat waardoor je zelf de temperatuur kan instellen.

Sommige merken bieden zelfs een app aan waarop je de temperatuur van je elektrische handdoekradiator kan instellen en de handdoekradiator op vaste tijdstippen kan laten werken. Dat energieverbruik valt al bij al dus best mee. Elektrische verwarming is ook extra interessant wanneer je zonnepanelen hebt, want dan hoef je geen rekening meer te houden met de verbruikskosten.

Welke soorten elektrische handdoekradiatoren zijn er?

1. Elektrische handdoekradiatoren met een kern van vloeistof

Dit zijn de meest gangbare elektrische handdoekradiatoren. De vloeistof in de kern van de radiator warmt op en verwarmt de koude lucht die aangezogen wordt. De handdoek hangt op de radiator en zo wordt ook die opgewarmd.

Er bestaan ook gemengde handdoekradiatoren die tegelijk kunnen worden aangesloten op de centrale verwarming en op een stopcontact. Wanneer de centrale verwarming niet aanstaat of je het in de badkamer extra warm wil hebben, springt het elektriciteitsnet bij om de gewenste temperatuur te bereiken.

2. Elektrische handdoekradiatoren met een kern van plaatmateriaal of steen

Er bestaan ook elektrische handdoekradiatoren die een kern hebben van vast materiaal die opgewarmd wordt. Dit zijn elektrische accumulatoren die vooral geschikt zijn als je de badkamer de hele dag lang wil verwarmen. Ze verbruiken wel meer energie.

Er bestaan ook elektrische handdoekconvertoren met een vaste kern. Als je kiest voor elektrische handdoekradiatoren met een harde kern, mag je handdoek de verwarming wel niet afdekken omdat ze stralingswarmte afgeven. Elektrische handdoekradiatoren met een vaste kern zijn daarom voorzien van een handige beugel waaraan je handdoeken kan ophangen.

3. Elektrische handdoekradiatoren met blowerfunctie

Wil je de badkamer extra snel op temperatuur krijgen, kies dan voor een elektrische handdoekradiator met blowerfunctie. Bij dit soort handdoekradiatoren zit een ventilator ingebouwd die de warme lucht meteen in de hele badkamer verspreidt.

4. Alle vormen, kleuren en maten

Elektrische handdoekradiatoren bestaan in alle vormen, kleuren en maten. Je zal dus zeker een model vinden dat in jouw badkamer past. Het populairst zijn de typische verticale handdoekradiatoren met verschillende trapladders, maar daar stopt het aanbod niet. De elektrische handdoekradiator kan gemaakt zijn van gelakt aluminium, maar ook van inox of verchroomd zijn. Heb je een smalle badkamer, dan kies je beter voor een verticaal model, maar je kan ook een langwerpige, horizontale handdoekradiator onder je raam hangen bijvoorbeeld.

De meeste elektrische handdoekradiatoren worden aan de muur gemonteerd, maar er zijn ook modellen die je kan draaien en verplaatsen. Er bestaan ook ronde handdoekradiatoren en exemplaren met extra veel of net weinig buizen. Ook wat betreft de kleur, zal je moeten kiezen. Houd je het klassiek met een wit model of maak je de elektrische handdoekradiator een felrode eyecatcher? Aan jou de keuze!

Welk vermogen moet mijn handdoekradiator hebben?

Om de temperatuur in de badkamer tot een aangename 24 graden te verhogen, moet je rekenen op een minimaal vermogen van 85 W per kubieke meter in je badkamer. Heb je al centrale verwarming in de badkamer, dan zal je een beduidend minder krachtigere handdoekradiator nodig hebben.

Wil je weten welk soort elektrische handdoekradiator geschikt is voor jouw badkamer, neem dan contact op met een verwarmingsexpert. Zo ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt.

Hoeveel kosten elektrische handdoekradiatoren?

Omdat er zoveel verschillende soorten handdoekradiatoren bestaan, is het moeilijk om een richtprijs mee te geven. De prijs zal vooral bepaald worden door de afmetingen van de elektrische handdoekradiator en ook het vermogen speelt een grote rol. Hoe krachtiger de radiator is, hoe meer je ervoor zal betalen. Andere criteria die de prijs beïnvloeden, zijn de afwerking, het merk en of er al dan niet een blowerfunctie of ingebouwde thermostaat aanwezig is.

Voor een elektrische handdoekradiator van een standaard formaat met een vermogen van 1000 W, mag je rekenen op een prijs vanaf 300 euro. Wil je een grote elektrische handdoekradiator van 2250 W met blowerfunctie, dan starten de prijzen vanaf 900 euro.

Verwarmingsexpert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je nog een verwarmingsexpert nodig voor je elektrische handdoekradiatoren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Meer over elektrische verwarmingstoestellen: