Hoe een goede landmeter vinden? 5 tips

landmeter

Een landmeter heeft heel wat verantwoordelijkheid. Het is van groot belang dat de landmetingen nauwkeurig en efficiënt uitgevoerd worden. Goede landmeters kunnen je zo heel wat kopzorgen en stress besparen.
Maar hoe weet je of je een goede landmeter gevonden hebt? We geven je vijf tips om een goede landmeter te herkennen.

Wat doet een landmeter eigenlijk?

In het kort gezegd: een landmeter meet land. Maar wat doet de landmeter nog meer? Daar komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Landmeters worden het vaakst ingezet om een bepaald terrein of een perceel op te meten en zo de grenzen te bepalen. We zien landmeters vooral op private percelen, maar ze zijn ook essentieel bij grote, publieke werven.

Om hun beroep te kunnen uitvoeren, hebben landmeters gesofisticeerde apparatuur nodig. Er worden onder andere tachymeters en soms zelfs drones ingezet. Daarna worden de gegevens geanalyseerd en verwerkt met softwaresystemen. Een landmeter meet niet alleen percelen op, maar voert ook hoogtemetingen, dieptemetingen en topografiemetingen uit.

Een landmeter is de schakel tussen de overheid en particulieren of bedrijven. Een landmeter moet een specifieke opleiding gevolgd hebben en door een rechtbank beëdigd zijn. Enkel dan mag een landmeter aan de slag gaan.

Vraag hier je landmeter aan

Tip 1: zoek een gespecialiseerde landmeter

De belangrijkste taak van landmeters is natuurlijk het opmeten van een stuk grond. Maar er zijn heel wat soorten grond en vaak is een bepaalde landmeter gespecialiseerd in een bepaald vakgebied. Zo zijn er bijvoorbeeld landmeters die uitsluitend private percelen opmeten. Andere landmeters focussen dan weer op bruggenbouw, de aanleg van wegen of waterwegen.

Sommige voeren enkel controlemetingen uit of leggen zich toe op hoogtemetingen of het registreren van leidingen. Er zijn met andere woorden heel wat soorten landmeters.

Wil je een goede landmeter, dan ga je het beste in zee met een landmeter die gespecialiseerd is in de soort landmeetkunde die jij nodig hebt. Vraag daarom na bij het landmeetbureau wat de specialisatie van hun landmeters is.

landmeter-expert

Tip 2: bespreek de opdracht grondig

Als particulier heb je niet elke dag een landmeter nodig. Het is daarom heel belangrijk om vooraf goed te bespreken wat er precies zal gebeuren. Een goede landmeter is bereid om je alle nodige uitleg te verschaffen.

Vraag zeker wat de landmeter precies zal moeten doen. Mogelijk zal je moeilijk bereikbare plaatsen wel bereikbaar moeten maken. Of misschien staat er nog iets in de weg dat je beter eerst weghaalt.

Ga ook na hoe lang het opmeten van het perceel ongeveer zal duren. Landmeten moet heel precies gebeuren en een goede landmeter neemt daar de nodige tijd voor. Zo weet je hoelang de landmeter toegang nodig heeft tot je perceel en of je er eventueel bij moet zijn.

Tot slot bespreek je vooraf ook de prijs. Zo vermijd je later discussies.

Een goede landmeter zorgt er met andere woorden voor dat jij je goed kan voorbereiden op de landmeting, dat alles tijdens het landmeten vlot verloopt en dat er achteraf ook geen problemen opduiken.

Tip 3: ga na waarvoor je de landmeter allemaal kan inschakelen

Sommige landmeetbureaus bieden veel meer dan alleen landmeten aan. Je kan dan met de landmeter samenwerken voor andere zaken waar je hulp bij kan gebruiken. De landmeter kan bijvoorbeeld de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning op zich nemen.

Bepaalde landmeters stellen ook plaatsbeschrijvingen op en nog anderen kunnen je woning voor je schatten. Soms kunnen landmeters je ook adviseren bij de aankoop van een woning, ze kunnen investeringsplannen opstellen of uitzoeken wat de stedenbouwkundige mogelijkheden zijn van jouw stuk grond.

De ene landmeter is dus zeker de andere niet. Ga na bij de landmeter van jouw keuze of hij of zij pakketten aanbiedt waarbij ook andere taken van jou overgenomen kunnen worden.

Tip 4: ga bij twijfel na of de landmeter gekwalificeerd is

Landmeters mogen hun beroep niet zomaar uitoefenen. Ze moeten daarvoor een specifieke opleiding gevolgd hebben en ook beëdigd zijn. Dat betekent dat een rechtbank hen officieel benoemd heeft tot landmeter en ze ingeschreven zijn als landmeter.

Die erkende landmeters krijgen een LAN-nummer. Om dat nummer te behouden moeten landmeters bovendien regelmatig bijscholing volgen en ze moeten verzekerd zijn voor beroepsaansprakelijkheid. Als de landmeter een fout zou maken, dan vergoedt die verzekering de onkosten.

Dat LAN-nummer hebben landmeters nodig om bepaalde werken te mogen uitvoeren. Een goede landmeter heeft dus altijd een LAN-nummer. Kan de landmeter met wie jij wil samenwerken geen LAN-nummer voorleggen, dan kies je voor een andere landmeter. Bij twijfel kan je de landmeter altijd vragen om zijn LAN-nummer te tonen.

Tip 5: vraag naar de werkwijze van de landmeter

De landmeetkunde staat niet stil. Er zijn regelmatig technologische doorbraken die het beroep van een landmeter veranderen en makkelijker maken. Een goede landmeter gebruikt de nieuwste technologieën. Dat versnelt zijn werk niet alleen, maar maakt de metingen ook preciezer. Wanneer je landmeter de nieuwste meetapparatuur gebruikt, zal hij of zij veel minder tijd nodig hebben om de metingen uit te voeren. Dat betekent dus ook dat jij minder zal betalen. Meer over de prijzen en het ereloon van de landmeter in ons artikel.

Precisie is erg belangrijk bij landmeetkunde. Daarom laten de meeste landmeters hun toestellen elk jaar opnieuw kalibreren. Het zijn de fabrikanten van de toestellen die de kalibratie uitvoeren. Een goede landmeter werkt dus steeds met een hypernauwkeurig toestel. Dat kan de landmeter bewijzen met een document van de fabrikant waarop staat dat het toestel recent gekalibreerd werd.

Het kan daarom geen kwaad om na te vragen bij de landmeter hoe hij precies te werk zal gaan. Je kan ook gerust vragen naar de meetapparatuur en of die recent gekalibreerd werd.

Vraag je landmeter aan

Zoek je een landmeter? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een landmeter nodig om een lap grond op te meten? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.