Is het EPC voor gemeenschappelijke delen appartement verplicht?

Is het EPC voor gemeenschappelijke delen appartement verplicht?

Het EPC voor gemeenschappelijke delen is verplicht voor grote appartementsgebouwen vanaf 1 januari 2022. Kan je dan als eigenaar van een appartementsgebouw geen EPC voor de gemeenschappelijke delen voorleggen, riskeer je een boete. Kleinere appartementsgebouwen krijgen nog even uitstel.

In dit artikel vertellen we je alles over het energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

1. Even opfrissen: wat is een EPC nu ook alweer?

Het energieprestatiecertificaat, kortweg het EPC, is een attest waarop af te lezen valt hoe energiezuinig een woning is. Het belangrijkste onderdeel van het EPC is de energiescore uitgedrukt in kWh per vierkante meter.

Verder vind je op het EPC ook adviezen om je woning energiezuiniger te maken. Het EPC wordt opgesteld door een erkend deskundige.

  • Daarbij wordt rekening gehouden met onder andere de isolatie en de verwarming van de woning.
  • Ook de luchtdichtheid en andere factoren spelen een rol bij het bepalen van de energiescore.
  • Op EPC’s opgemaakt vanaf 2019 krijgt elke woning bovendien een energielabel gaande van A+ tot F, net zoals bij elektrische apparaten dus.

Het is verplicht om een EPC-keuring te laten uitvoeren wanneer je een autonome wooneenheid wil verkopen of verhuren (lees meer hier) Het gaat dan om huizen, appartementen, studio’s en sociale woningen. Ook studentenkamers met een eigen badkamer, keuken en toilet moeten over een EPC beschikken.

De informatie op het EPC is erg interessant voor toekomstige huurders en kopers van een woning. Ze kunnen aan de hand van het EPC inschatten hoe hoog het energieverbruik zal liggen en welke renovaties er nog moeten gebeuren.

Vraag je EPC keuring hier aan

2. Wat is het EPC voor gemeenschappelijke delen?

Verkoop of verhuur je een appartementsgebouw, dan heb je vanaf 1 januari 2022 ook een apart EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw nodig. Die regel geldt voor alle appartementsgebouwen met 2 of meer eigenaars. Er wordt dan een energieprestatiecertificaat opgemaakt dat betrekking heeft op de gemeenschappelijke ruimtes en de gemeenschappelijke delen van het gebouw.

Op het uiteindelijke EPC voor de gemeenschappelijke delen zal je dan aanbevelingen vinden om het gebouw in zijn geheel energiezuiniger te maken.

  • In tegenstelling tot de EPC-certificaten voor wooneenheden, zal je op het EPC voor gemeenschappelijke delen geen energiescore aantreffen.
  • Ook het label, gaande van A+ tot F, staat er niet op.
  • Wel kan je de isolatiewaarde (U-waarde) aflezen.

Het doel van het EPC voor gemeenschappelijke delen is vooral om suggesties te geven voor een energie-efficiënter appartementsgebouw.

3. Wanneer is het EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht?

Het nieuwe EPC voor gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw wordt verplicht vanaf 1 januari 2022. De verplichting zal wel gefaseerd ingevoerd worden. De kleinste appartementsgebouwen krijgen langer de tijd om een EPC-keurder langs te laten komen.

We zetten de concrete deadlines voor het EPC voor gemeenschappelijke delen even op een rijtje:

  • Grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden: EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 1 januari 2022.
  • Middelgrote appartementsgebouwen met 5 tot en met 14 gebouweenheden: EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 1 januari 2023.
  • Kleine appartementsgebouwen met 2 tot en met 4 gebouweenheden: EPC voor gemeenschappelijke delen verplicht vanaf 1 januari 2024.

De nieuwe wetgeving werd al een tijdje geleden bekendgemaakt. Zo konden energiedeskundigen een overgangsperiode beginnen om al die extra EPC-keuringen tijdig te kunnen uitvoeren. Vanaf 1 januari 2022 moeten de grote appartementsgebouwen met minstens 15 gebouweenheden wel al beschikken over het EPC voor gemeenschappelijke delen

4. Wat verstaat men onder de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?

  • De gemeenschappelijke delen omvatten alle delen van het gebouw die voor alle bewoners toegankelijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inkomhal, de gangen, de trappenhal en de eventuele gedeelde ruimtes.
  • Daarnaast worden ook het dak en de buitenmuren opgenomen in het EPC voor gemeenschappelijke delen. Dat zijn namelijk belangrijke delen op het vlak van isolatie.
  • Ook de gemeenschappelijke vloeren, ramen en deuren worden onderworpen aan het EPC.
  • Verder wordt ook de gemeenschappelijke verlichting onder de loep genomen, net als de eventuele gemeenschappelijke centrale verwarming of zonne-energie.
  • De verwarming, isolatie, ramen en deuren van de individuele wooneenheden zelf heeft geen invloed op het EPC voor gemeenschappelijke delen.

5. Wat als ik geen EPC-certificaat voor de gemeenschappelijke delen heb?

Ben je de eigenaar van een appartementsgebouw met meer dan 15 wooneenheden en heb je op 1 januari 2022 geen EPC voor de gemeenschappelijke delen, dan bega je een overtreding. Je riskeert dan een boete die schommelt tussen de 500 en 5000 euro. Hoe meer wooneenheden zich in het appartementsgebouw bevinden, hoe hoger de boete zal zijn.

Hetzelfde geldt voor de middelgrote en kleine appartementsgebouwen vanaf respectievelijk 1 januari 2023 en 1 januari 2024.

Vraag je EPC keuring hier aan

6. Wie mag een EPC-certificaat opstellen?

Enkel erkende energiedeskundigen van het type A mogen de EPC-keuringen uitvoeren. Die energiedeskundigen zijn door de overheid erkend en hebben een specialiserende opleiding gevolgd om de keuring voor hun rekening te mogen nemen. Het zijn diezelfde keurders die het energieprestatiecertificaat zullen opstellen, de adviezen zullen formuleren en het EPC zullen overhandigen.

7. Hoeveel kost een EPC voor gemeenschappelijke delen?

Hoeveel je betaalt voor het EPC voor gemeenschappelijke delen, hangt af van het aantal eenheden die zich in gebouw bevinden. Elke keurder bepaalt zelf de prijs voor het EPC. We raden je daarom aan om EPC offertes te vergelijken.

Hieronder willen we je toch enkele richtprijzen meegeven.

  • Voor een klein appartementsgebouw met 2 appartementen mag je rekenen op een prijs tussen 150 en 200 euro.
  • Voor grotere appartementsgebouwen die maximaal een 20-tal wooneenheden omvatten zal je tussen de 30 en 40 euro per appartement betalen.
  • Het EPC voor gemeenschappelijke delen voor een appartementsgebouw met 20 appartementen zal dus tussen de 600 en 800 euro kosten.
  • Hoe groter het appartementsgebouw is, hoe minder je zal betalen per appartement.

EPC voor gemeenschappelijke delen nodig? Certiweb vindt een energiedeskundige in jouw regio.

Heb je een EPC nodig voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw? Alle keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Vraag je EPC keuring hier aan