Keuring waterhardheid nodig? Wat moet je weten?

Keuring waterhardheid

Ben je die kalkaanslag en kapotte toestellen beu? Dan biedt een waterontharder de redding. Wanneer je de waterhardheid in je woning laat verlagen met een waterontharder, moet het waternetwerk echter opnieuw gekeurd worden. Daarvoor moet je een keurder uitnodigen. Om de waterdichtheid aan te passen, moet namelijk gesleuteld worden aan de waterleidingen en het is belangrijk dat alles conform de regels verloopt.

In dit artikel vertellen we je hoe deze drinkwaterkeuring in elkaar zit en wat je allemaal mag verwachten.

1.Wat omvat een waterkeuring?

Bij een waterkeuring wordt nagegaan of het waterstelsel in je woning conform de regels is. En er zijn heel wat van die regels. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat het netwerk van regenwater en dat van rioolwater van elkaar gescheiden zijn. Zo kan er geen onvervuild en ongebruikt water ontsnappen in de riool.

Er zijn verschillende redenen waarom er strikt omgegaan wordt met waterkeuringen, ook na het plaatsen van waterontharders om de waterhardheid te controleren. Dat heeft alles te maken met het Vlaamse waterbeleid.

De belangrijkste reden is het klimaat. Een goed werkend watersysteem voorkomt verspilling en zorgt er ook voor dat regenwater gewoon terug de ondergrond kan insijpelen. Dat komt het waterpeil ten goede.

Verder wordt het rioleringsstelsel zo ook minder belast en dat helpt overstromingen voorkomen. Je waterstelsel in huis maakt dus deel uit van een belangrijk, groter geheel.

Maar wat heeft de waterontharder daar nu mee te maken? Meer dan je zou denken. Omdat het installeren van een waterontharder vereist dat je moet sleutelen aan het watercircuit, kunnen er fouten gebeuren. Indien de waterontharder slecht werd aangesloten, kan het hele waternet in je woning verstoord worden. Dat gebeurt natuurlijk zelden, maar het is wel belangrijk dat alles nog eens extra goed nagekeken wordt. De waterkeuring brengt dan redding.

Waterkeuring nodig? Kijk hier verder

2. Is de waterkeuring verplicht na de installatie van een waterverzachter?

Het watercircuit moet gekeurd worden in verschillende gevallen. Je moet een keurder laten langskomen wanneer je het waternet voor het eerst gebruikt in een nieuwbouwwoning, wanneer je de waterinstallatie renoveert of wanneer je een belangrijke wijziging aanbrengt aan het waternetwerk in je woning.

Het plaatsen van een waterontharder wordt gezien als een van die belangrijke wijzigingen. Dat geldt ook wanneer je bijvoorbeeld een zwembad met verwarming aanlegt, een drukverhoging laat uitvoeren of een grondwaterput installeert.

Het is dus verplicht om het water te laten keuren na de installatie van een waterontharder. De keuring is nodig om ervoor te zorgen dat het hele watersysteem nog steeds naar behoren werkt. Je bent zo niet alleen zeker van onthard water, maar ook van een veilig systeem.

Wil jij ook een waterverzachter bij je thuis? Lees onze blogpost wat is de prijs van waterverzachters, hoeveel kost een waterontharder.

3. Waarom moet het water gekeurd worden na de plaatsing van de waterontharder?

Wanneer je een waterontharder laat installeren op het waternet van je woning, breng je aanpassingen aan in het waternet. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. De wetgeving omtrent het waterbeleid in woningen is behoorlijk strikt. Dat is nodig om te verzekeren dat er geen water verspild wordt en onvervuild water minder in de rioleringen terechtkomt. Een keuring legt vast dat alles conform de wetgeving is nadat je het waternet in je woning aangepast hebt.

Eenmaal de waterkeuring gebeurd is, weet je zeker dat je het water op een veilige manier kan gebruiken. Alle toestellen werken helemaal zoals het moet en de waterhardheid is tiptop in orde. Als er toch problemen zouden opduiken na de keuring, dan kan je die snel verhelpen en alsnog op beide oren slapen. Lees hier wanneer heb je een waterontharder nodig, doe de waterhardheid test.

4. Hoe gaat de waterkeuring precies in zijn werk?

Wanneer je de waterhardheid van je woning verlaagd hebt met een waterontharder, moet het hele stelsel opnieuw gekeurd worden. Daarvoor nodig je een keurder uit, dat kan ook de installateur zijn als hij daarvoor opgeleid is.

Het hele waterstelsel zal opnieuw onder de loep genomen worden. Er is natuurlijk vooral aandacht voor de waterontharder, maar ook het algemene watersysteem zal nog eens gecheckt worden. Het is daarom belangrijk dat je alle documenten klaarlegt in verband met het water in je woning vooraleer de keurder langskomt.

5. Wie mag de waterhardheid komen keuren?

Enkel erkende waterkeurders mogen de waterkeuring komen uitvoeren nadat je een waterontharder hebt geïnstalleerd. De keurders worden opgeleid door AquaFlanders en Vlario en hebben dus een specifieke opleiding gevolgd. Zo ben je er zeker van dat de keuring en controle van de waterhardheid helemaal conform de regels gebeurt en dat je een geldig keuringsattest ontvangt.

De keurders van Certiweb kunnen instaan voor de waterkeuring van huishoudelijke drinkwaterinstallaties van residentiële woningen (zowel huizen als appartementen). Al onze keurders zijn erkend bij de nodige overheidsinstanties.

6. Hoe voorbereiden op de waterhardheidskeuring?

Om de keuring van het water zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen, bereid je je beter goed voor. Alle documenten die te maken hebben met de waterleidingen en de waterontharder moet je verzamelen. Daarnaast heb je ook nog enkele andere documenten nodig:

  • Een lijst van alle toestellen die water gebruiken in de woning.
  • Een synoptisch schema van alle leidingen, afgegeven door een loodgieter.
  • Alles moet geïnstalleerd zijn (ook de cv-installatie, het bad, etc.).
  • De bijvulinstallatie van het tweede watercircuit (regenwater), als dat er is.

7. Kostprijs van de waterkeuring

Er bestaan geen vaste prijzen die waterkeurders hanteren om na te gaan of de waterontharder goed geïnstalleerd is. Elke keurder legt zijn eigen prijzen vast. We kunnen de prijs van de keuring dus niet voorspellen, maar we kunnen je wel een richtprijs meegeven. Meestal schommelt de prijs voor een waterkeuring tussen de 120 en 220 euro.

De keuring in verband met de waterhardheid na het installeren van een waterontharder verloopt meestal erg vlot. Dat komt omdat de waterontharder meestal pas geïnstalleerd wordt wanneer je al even in de woning woont. De centrale verwarming en andere watercircuits zijn al helemaal compleet en vaak al eens gekeurd. Dat vereenvoudigt het werk van de keurder en maakt het allemaal een stuk goedkoper.

Waterkeurder nodig? Certiweb vindt een keurder in jouw regio.

Heb je nog een waterkeurder nodig nadat je een waterontharder hebt laten installeren? Alle keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.