Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

Prijzen EPC-keuring: vergelijken + wat kost het?

Je hebt een energieprestatiecertificaat nodig wanneer je je woning wil verkopen of verhuren. Dat EPC legt vast hoe energiezuinig je woning is. Zo kunnen kopers inschatten of er renovaties nodig zijn en hoe hoog de energiefactuur zal oplopen.

Maar hoeveel kost zo’n EPC eigenlijk? En hoe kan je de prijs van het EPC drukken? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

1. Wat is een EPC nu ook alweer?

Het energieprestatiecertificaat is een document waarop je kan aflezen hoe energiezuinig je woning precies is. Om het EPC op te stellen, moet er een gespecialiseerde EPC-keurder langskomen die bevoegd is om dat werk te doen.

Dankzij het EPC kunnen kopers en huurders van een woning inschatten welke renovaties zullen moeten gebeuren en hoeveel energie de woning zal verbruiken.

Wanneer je het energieprestatiecertificaat ontvangt, kan je verschillende gegevens aflezen.

  • Het belangrijkste onderdeel van het EPC is de energiescore van de woning. Hoe lager dat getal (uitgedrukt in kWh per m²), hoe beter de energiescore is en hoe minder energie de woning dus verbruikt.
  • Sinds 2019 kan je op het EPC ook een energielabel terugvinden, vergelijkbaar met de energielabels die je op elektrische apparaten terugvindt. Het energielabel gaat van F (erg slecht) tot A+ (uitstekend).

Om het EPC te kunnen opmaken, heeft de deskundige heel wat gegevens nodig en zal hij soms ook bepaalde testen uitvoeren. De belangrijkste parameters in de berekening van de energiescore zijn de kwaliteit van de ramen, de isolatie, het verwarmingssysteem en de luchtdichtheid van de woning.

Op het EPC vind je ook adviezen en werkpunten om beter te scoren op de energieschaal. Lees hier welke renovaties zorgen voor een betere EPC score + welke premies krijg je ervoor.

Vraag hier je EPC-keuring aan

2. Wanneer heb je een EPC-keuring nodig?

Het is verplicht om een EPC-keuring te laten uitvoeren wanneer je een woning wil verkopen of verhuren. Die keuring moet ook gebeuren door een erkende energiedeskundige van het type A die daarvoor een specifieke opleiding gevolgd heeft.

  • Dat geldt voor elk type woning met minstens een badkamer, een keuken en een toilet. Zowel kleine studio’s als grote alleenstaande woningen zijn dus aan de regel onderworpen.
  • Ook studentenkamers met eigen sanitair en een keuken moeten over een geldig EPC beschikken.
  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het EPC voor bestaande woongebouwen, wanneer je een huis of een appartement wil verkopen of verhuren, en een EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen, wanneer je een handelszaak of een kantoor verkoopt of verhuurt.

Beslaat de oppervlakte van dat niet-residentiële gebouw meer dan 500 m², dan heb je geen energieprestatiecertificaat nodig. Een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw wordt dan weer verplicht vanaf 2022.

3. Hoeveel kost een EPC-keuring precies?

Hoeveel je precies betaalt voor het EPC, hangt af van verschillende factoren. In het algemeen geldt natuurlijk dat hoe groter de woning is, hoe meer er gecontroleerd moet worden door de inspecteur en hoe duurder het energieprestatiecertificaat zal uitvallen.

Ben je de eigenaar van een kleine studio, dan zal de energiedeskundige minder tijd nodig hebben om alle parameters te verzamelen en zal je dus ook minder betalen voor het EPC.

Daarnaast is er geen prijs vastgelegd om EPC’s te laten opstellen. Dat betekent dat elke energiedeskundige zelf kiest hoeveel hij vraagt om een energieprestatiecertificaat af te leveren. Vergelijk hier alvast de verschillende energiedeskundige door een offerte aan te vragen.

Toch willen we je graag enkele richtlijnen meegeven wat de prijs van een EPC betreft. Zo kan je je alvast een idee vormen van hoeveel je zal moeten betalen voor dat verplichte energieprestatiecertificaat. In de meeste gevallen komen er bovendien nog vervoerskosten bij.

Type woning Prijs EPC-keuring
Studio 90 – 150 euro Vraag je EPC hier aan
Appartement 110 – 175 euro Vraag je EPC hier aan
Rijhuis 140 – 200 euro Vraag je EPC hier aan
Halfopen woning 150 – 220 euro Vraag je EPC hier aan
Open bebouwing 190 – 250 euro Vraag je EPC hier aan

Opvallend is ook het verschil tussen de prijs van een EPC-keuring in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

  • In Vlaanderen zijn er een stuk meer energiedeskundigen en dat drukt de prijs naar beneden.
  • In Brussel betaal je ongeveer 20% meer voor een energieprestatiecertificaat.
  • In Wallonië betaal je in sommige gevallen zelfs dubbel zoveel als in Vlaanderen.

4. Tips om de prijs van het EPC te drukken

Je kan op bepaalde manieren de prijs van het EPC een beetje proberen te drukken. Dat doe je vooral door ervoor te zorgen dat de energiedeskundige minder tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Je kan zijn werklast verminderen door ervoor te zorgen dat alles wat hij nodig heeft beschikbaar en makkelijk meetbaar is.

  • Zorg ervoor dat je alle documenten verzamelt die de energiedeskundige nodig heeft om een energiescore aan je woning te kunnen toekennen.
  • Het gaat dan om alle informatie die je terug kan vinden over de woning zoals de gebruikte isolatiematerialen, de isolatiegegevens van de ramen en informatie over het ventilatiesysteem.
  • Ook subsidieaanvragen en documenten over de verwarmingsinstallatie en eventuele zonnepanelen leg je beter klaar.
  • Je zal zo niet alleen het werk van de energiedeskundige vergemakkelijken, maar het energieprestatiecertificaat zal ook nauwkeuriger zijn.

Om het energieprestatiecertificaat te kunnen opstellen, moet de EPC-keurder alle ruimtes van je woning vlot kunnen bereiken.

  • Zorg er dus voor dat een eventuele moeilijk bereikbare zolderruimte nu wel makkelijk betreden kan worden. Dat bespaart de EPC-expert tijd en jou dus geld.

Tot slot doe je er ook goed aan om prijzen van verschillende energiedeskundigen te vergelijken. Aangezien de prijzen erg kunnen schommelen, is het een goed idee om de vergelijking te maken. Dat bespaart je al snel enkele tientallen euro’s.

Vergelijk prijzen van EPC-keurders hier

Heb je een EPC nodig om je woning te verkopen of verhuren?

Heb je een keurder nodig om het EPC van je woning op te maken? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.