Boiler kapot? wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Boiler kapot? wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Kalkaanslag, vrieskou, een te hoge of te lage waterdruk of elektrische problemen. Het zijn allemaal vaak voorkomende oorzaken van defecte boilers. Werkt je boiler niet zoals het zou moeten?

In dit artikel zetten we de meest voorkomende problemen met boilers op een rijtje. We geven je ook de gouden tip om alle problemen met verwarmingsketels makkelijk te voorkomen.

1. Wat kan je zelf doen bij een kapotte centrale verwarming?

Heb je geen warm water meer, dan kijk je altijd eerst de waterdruk na. Is de druk te hoog of te laag, dan zal de boiler niet werken. Je kan de druk makkelijk aflezen op de manometer die in de boiler geïntegreerd is. De ideale druk bevindt zich tussen 1,5 en 2 bar.

  • Is de druk te hoog of te laag, dan kan je dat makkelijk aanpassen met de toevoerkraantjes
  • Bij een te lage druk, zet je de kraantjes iets meer open zodat er meer water in de boiler kan stromen.
  • Is de druk te hoog, dan wordt er te veel water aangevoerd en moet je de kraantjes dus iets meer dichtdraaien.

Een te lage druk zorgt ervoor dat het water moeilijk door de hele centrale verwarmingsinstallatie kan stromen terwijl een te hoge druk eventueel schade aan de leidingen kan veroorzaken.

Contacteer een CV professional

2. Kalkaanslag in de boiler

Kalk is de vijand van elk toestel dat met water werkt. Het calcium en magnesium in het leidingwater stapelen zich op in de leidingen van je apparaten. Na verloop van tijd werken de apparaten daardoor steeds minder goed tot ze het uiteindelijk begeven. De leidingen zelf kunnen bovendien scheuren vertonen waardoor ze beginnen te lekken.

Ook in je boiler treedt kalkaanslag op en dat leidt tot problemen wanneer het kalk niet weggehaald wordt. Dat gebeurt altijd tijdens het verplichte tweejaarlijkse onderhoud van de verwarmingsketel. Is het al even geleden dat de ketel onderhouden werd? Dan is kalkaanslag mogelijk de oorzaak van je kapotte boiler.

Het belangrijkste signaal van kalkaanslag is een minder krachtige waterstraal. Je kan kalkproblemen ook visueel waarnemen, vooral aan het overdrukventiel.

Onze tip: kalkproblemen tasten niet alleen toestellen op water aan, maar brengen ook extra poetswerk met zich mee. Je kan kalkproblemen makkelijk voorkomen door een waterontharder te installeren.

3. Elektrische storingen

De boilers van vandaag hebben verschillende elektrische onderdelen en die kunnen natuurlijk kapot gaan. Heb je een recente verwarmingsketel, dan verschijnt een foutcode op het display wanneer iets niet in orde is. Je kan die foutcode dan opzoeken in de handleiding en zo weet je waar de storing precies aan te wijten is.

Gaat het effectief om een elektrisch probleem, dan zal je de hulp van de technicus moeten inroepen. Geef dan altijd de foutcodes door. Zo is de expert meteen op de hoogte van wat hij zal moeten doen.

Elektrische problemen of andere technische problemen aan de binnenkant van de boiler zal je meestal snel opmerken. Vaak gaat dat soort problemen namelijk gepaard met onnatuurlijk klinkende geluiden. Ook elektrische problemen zijn het beste te voorkomen door de boiler regelmatig te laten onderhouden.

4. Lucht in de leidingen

Naast kalkaanslag is lucht in de leidingen een van de vaakst voorkomende problemen. Wanneer er lucht in de leidingen van de centrale verwarming zit, geven de radiatoren minder warmte
af
. Men vermoedt dan vaak dat de boiler de oorzaak van het probleem is, maar dat is dus niet het geval.

Je herkent lucht in de leidingen aan een tikkend of borrelend geluid. De bovenverdieping krijgt vaker met dit probleem te kampen.

Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing: de leidingen ontluchten. En dat is niet al te moeilijk.

  1. Je zet eerst alle radiatoren open en laat ze een tijdje opwarmen.
  2. Daarna verlaag je de temperatuur zodat de verwarming stilvalt.
  3. Na een tiental minuten draai je dan de ontluchtingsventielen een voor een open.
  4. Neem een emmer en een dweil of handdoek bij de hand, want er zal ongetwijfeld niet alleen lucht, maar ook water uit de chauffages ontsnappen.

5. Problemen met de brandstof

Wanneer de ontbranding in de boiler niet goed werkt, moet je dat probleem zo snel mogelijk verhelpen. Het kan namelijk leiden tot CO-vergiftigingen.

Je herkent een gebrekkige verbranding door rookvorming, een slechte afvoer of een slecht werkende boiler in het algemeen. Verder moet je ook regelmatig controleren of er geen problemen zijn met de aanvoer van de brandstof. Werkt je centrale verwarming op mazout, zorg er dan voor dat de mazouttank nooit leeg is.

De beste manier om een gebrekkige verbranding in de boiler tijdig op te sporen, is door de boiler regelmatig te laten controleren.

6. Bevroren leidingen

Het is algemeen geweten dat vriestemperaturen en waterleidingen geen al te beste vrienden zijn. Wanneer water sterk afkoelt en bevriest, zet het uit. Daardoor ontstaat extra druk op de leidingen, en eventueel op de boiler. In het slechtste geval ontstaan scheurtjes in de leidingen met enorme lekken tot gevolg.

Je kan leidingbreuk voorkomen door geïsoleerde leidingen te gebruiken. Bevindt de boiler zich in een slecht geïsoleerde kelder of zolder waar het mogelijk ’s nachts vriest, dan moet je in die ruimtes voor extra isolatie zorgen om grote waterschade te vermijden.

7. Hoe kan ik schade aan de boiler voorkomen?

Wanneer het water in jouw omgeving erg hard is, kan een waterontharder kalkaanslag voorkomen. Om alle andere problemen met de boiler te voorkomen, is er slechts een oplossing: een regelmatige onderhoudsbeurt van je boiler. Zo voorkom je niet alleen ernstige schade, maar je centrale verwarmingsinstallatie zal ook efficiënter werken.

Een goed onderhouden boiler levert zelfs een rendement dat 12% hoger ligt en dat verlaagt je energiefactuur gevoelig.

Bovendien is het periodieke onderhoud van je verwarmingsketel verplicht. Cv-ketels op gas moeten verplicht gekeurd worden om de twee jaar. Voor cv-ketels op stookolie moet de keuring van de mazoutketel jaarlijks gebeuren. Een centraal aangesloten pelletkachel moet dan weer slechts om de vijf jaar gekeurd worden.

Onze tip: sluit een onderhoudscontract af met de installateur van de boiler. Zo word je tijdig herinnerd aan de verplichte keuringen en je betaalt minder dan wanneer je telkens zelf contact zou opnemen met de installateur.

Contacteer een CV professional

8. Nog enkele tips om de kosten te drukken

We raden je aan om eerst te proberen het probleem zelf op te lossen. Krijg je steeds dezelfde foutmelding en is die te wijten aan een te lage druk in de ketel, dan moet je slechts het waterkraantje iets meer opendraaien. Wanneer een installateur daarvoor moet langskomen, zal je voor die simpele handeling moeten betalen.

Is het nodig dat er een expert langskomt, dan geef je de reparateur het beste zo veel mogelijk informatie mee. Leg uit wat het probleem precies is, welke foutcode je eventueel krijgt en ook welke verwarmingsketel je hebt. Zo is de installateur goed op de hoogte en dat zal hem tijd besparen. Dat betekent dus ook dat jij iets minder zal betalen.

Kijk ook altijd goed na of er nog garantie zit op onderdelen van de verwarmingsketel. Het spreekt voor zich dat je zo flink kan besparen.

Onze grootste tip is om een ketel die ouder is dan 5 jaar te laten vervangen en niet langer te repareren. Je energiefactuur zal significant dalen en bovendien zijn er vaak subsidies die de kost van een nieuwe verwarmingsketel helpen dragen.

Is er iets mis met je centrale verwarming?

Heb je een expert nodig om je verwarmingsketel te repareren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.