Digitale meter voor elektriciteit & gas: Wat, wanneer + waarop letten?

Digitale meter voor elektriciteit & gas: waarop letten

Er is al heel wat gezegd en geschreven over de fameuze digitale meter. Maar wat is die digitale meter voor elektriciteit en gas nu precies? En welke invloed heeft de digitale meter op je energiefactuur? Je komt alles te weten in dit artikel.

Wat is een digitale meter nu precies?

De digitale meter is een nieuwe soort meter die de oude elektriciteits- en gasmeters met draaiteller vervangt. Een digitale meter werkt elektronisch en meet dus digitaal het elektriciteits- en gasverbruik van je woning.

Dat brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo hoef je bijvoorbeeld de meterstanden niet meer door te sturen naar de netbeheerder. Dat gebeurt dankzij de digitale meter volledig automatisch.

Vanaf juli 2019 worden in Vlaanderen digitale meters geplaatst. Eén voor elektriciteit en één voor gas. De digitale meters worden stilaan uitgerold in het hele gewest.

Is die digitale meter verplicht?

Ja, het is in Vlaanderen verplicht om een digitale meter te installeren. Er valt dus niet aan te ontsnappen.

De digitale meters veroorzaakten vooral onrust bij mensen met zonnepanelen, waarover later meer.

Voor Vlamingen die gevoel zijn aan elektromagnetische straling wordt wel een uitzondering gemaakt. Zij kunnen de installatie van de digitale meter weigeren tot er een alternatief voor handen is.

De bekabelde digitale meters zullen worden uitgerold vanaf 2023 en moeten een oplossing bieden. Wie voor zo’n bekabelde digitale meter kiest, moet dan wel zelf instaan voor de extra kosten.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

Ondanks de polemiek heeft de digitale meter vooral veel voordelen. De digitale meter bevat, in tegenstelling tot de klassieke elektriciteit- en gasmeters, ingebouwde communicatietechnologie die werkt op het 4G-netwerk. Zo kan de digitale meter gegevens over je verbruik automatisch doorsturen naar de netbeheerder.

  • Concreet betekent dat dat je nooit meer je meterstanden hoeft door te geven. Meteropnames aan huis zijn dus verleden tijd.
  • Dankzij de digitale meter ben je ook precies op de hoogte van je energieverbruik. Merk je dat je iets meer elektriciteit en gas verbruikt hebt, dan kan je daarop inspelen.
  • Voor technologieliefhebbers is de digitale meter ook een leuk gadget. Je kan applicaties downloaden op je smartphone en zo steeds je energieverbruik controleren.
  • Bovendien kan je de digitale meter zo koppelen met andere toestellen en je digitale meter zo omtoveren tot een moderne slimme meter.

Met de digitale meter voor elektriciteit kan je nog steeds kiezen tussen een enkelvoudig tarief of een dag-nachttarief. Daar verandert dus niets in vergelijking met de oude elektriciteitsmeters.

Meer zelfs: met een digitale meter kan je veel makkelijker (en ook goedkoper) veranderen van tarief.

Wanneer wordt den digitale meter bij mij geïnstalleerd?

Al sinds juli 2019 worden er standaard digitale meters geïnstalleerd. De oude gas- en elektriciteitsmeters worden langzaamaan vervangen door de digitale meters in heel Vlaanderen.

Dat gebeurt systematisch gemeente per gemeente en straat per straat. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen houders van zonnepanelen en wie geen zonnepanelen heeft. Het is de bedoeling dat 4 op 5 Vlaamse woningen uitgerust is met een digitale meter tegen het einde van 2024.

Tip: wanneer jij aan de beurt bent, kan je nakijken op de planningschecker van Fluvius.

Wil je sneller een digitale meter laten plaatsen? Dan kan je dat aanvragen, maar je betaalt in dat geval wel een plaatsingskost van 88,50 euro.

Hoe verloopt de installatie van de digitale meter?

Wanneer je bijna aan de beurt bent, krijg je van Fluvius een afspraakvoorstel. Heb je een passend moment gevonden voor de installatie, dan komen de installateurs langs.
Zowel de elektriciteits- als de gasmeter zullen vervangen worden. Dat is nodig omdat de communicatietechnologie enkel in de elektriciteitsmeter ingebouwd werd.
De installateurs hebben ongeveer anderhalf uur nodig om de gas- en elektriciteitsmeters te vervangen door de digitale meter. In dat tijdsbestek moet je rekening houden met een kwartiertje zonder stroom.

De installatie is helemaal gratis (tenzij je vervroegd een digitale meter hebt aangevraagd). Je hoeft de installateurs van Fluvius dus ook niets te betalen.

Tip: wil je van een enkelvoudig tarief overschakelen naar een dag-nachttarief (of omgekeerd), dan kan dat gratis tijdens de installatie van de digitale meter. Daarna kost de overschakeling 8 euro.

Wat kost die digitale meter?

De installatie van de digitale meter is volledig gratis. De digitale meters hebben zelf ook energie nodig om te werken. Die bijkomende kosten zitten verwerkt in de nettarieven zelf. De Vreg heeft berekend dat je jaarlijks ongeveer 12 euro meer zal betalen voor aardgas en je elektriciteitsfactuur met 15 euro zal zien stijgen.

Dat hoeft echter niet te beteken dat je energiefactuur ook daadwerkelijk zal stijgen. Dankzij de digitale meter kan je je verbruik namelijk beter afstellen en dat zou net voor een efficiënter verbruik en bijgevolg een lagere energiefactuur moeten zorgen.

Welke invloed heeft de digitale meter op zonnepanelen?

Zonnepanelen waren in Vlaanderen extra aantrekkelijk dankzij de terugdraaiende teller. Wanneer je bij goed weer meer energie opwekte dan verbruikte, werd jouw zonne-energie op het net aangesloten en draaide je elektriciteitsmeter ter compensatie terug.

Om het energienet te gebruiken, moesten eigenaars van zonnepanelen wel het prosumententarief betalen.

Door de invoering van de digitale teller kunnen Vlamingen met zonnepanelen nu niet langer gebruik maken van die terugdraaiende teller. Ook het prosumententarief valt bijgevolg weg.

Wie zonnepanelen heeft, betaalt nu voor het werkelijke energieverbruik. Extra opgewekte energie zal je wel kunnen verkopen of schenken aan familie en vrienden, lees ons artikel over energiedelen en zonnedelen.

Wat kunnen eigenaars van zonnepanelen dan doen om hun energiefactuur te beperken? Vooral energie verbruiken wanneer je zonnepanelen veel energie opwekken. Dat is natuurlijk een streep door de rekening van Vlamingen met zonnepanelen. Wil jij ook zonnepanelen laten installeren? Vraag je offerte aan bij een erkende zonnepaneel installateur.

Daarom zal de Vlaamse regering een retroactieve investeringspremie uitbetalen ter compensatie. Wie groenestroomcertificaten ontvangt, zal die ook gewoon blijven krijgen.

Nog meer lezen over zonnepanelen?

Op zoek naar een specialist of keurder voor je woning

Heb je nog een keurder nodig voor je elektriciteit of gasinstallatie of op zoek naar  een specialist in zonnepanalen of groene energie? Ontdek alle experten in electriciteit, gas en energrie op Certiweb, het zijn allemaal erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.