8 x tips om je woning verkoopklaar te maken

Tips om je woning verkoopklaar te maken

Je woning verkopen brengt heel wat stress met zich mee. Je wil de prijs natuurlijk zo hoog mogelijk opkrikken en de woning daarom helemaal verkoopklaar maken.

Maar hoe zorg je er nu voor dat de woning beter in de smaak valt? En wat kan je doen om potentiële kopers te overtuigen je woning te kopen? Je komt het in dit artikel te weten.

1. Maak een goed verkoopdossier

De beste manier om kopers te overtuigen, is door een duidelijk verkoopdossier samen te stellen. Je geeft zo alle mogelijke info over de woning aan de kopers. Een degelijk verkoopdossier geeft ook de indruk dat de woning uitstekend verzorgd wordt en stelt kopers gerust dat er geen addertjes onder het gras zullen opduiken. Een verkoopklare woning heeft daarom altijd een degelijk verkoopdossier.

Een goed verkoopdossier omvat de volgende documenten

Opgelet: verkoop je een appartement, dan ben je ook gebonden aan de zogenaamde precontractuele informatieplicht. Dat houdt in dat je alle documenten in verband met de vereniging van mede-eigenaars ter beschikking moet stellen van de koper. Zo is de koper op de hoogte van eventuele geplande renovaties, juridische procedures en de recent genomen beslissingen over het appartementsgebouw.

Wil je nog meer te weten komen welke documenten je allemaal op orde moet hebben om een woning te verkopen, lees dan zeker ook onze blogpost verplichte attesten en keuringen bij de verkoop van je woning.

2. Pak achterstallig onderhoud aan

Het belangrijkste wat je kan doen om je woning verkoopklaar te maken, is natuurlijk ervoor zorgen dat alles er netjes bij ligt. Wanneer er weinig moet gebeuren in je woning, zullen kopers extra geïnteresseerd zijn.

Is er een muur waarop de verf afgebladderd is, dan is het een goed idee om de muur een nieuw likje verf te geven. Hangt een keukenkastje wat scheef, dan herstel je dat beter snel nog even. Ook een lekkende kraan, een gebroken tegel of een piepende deur zijn snel opgelost. Je woning is zo meteen een stuk meer verkoopklaar.

Al die kleine onderhoudswerkjes nemen niet veel tijd in beslag en zijn ook op te lossen zonder al te veel geld te besteden, maar geven kandidaat-kopers wel een goed gevoel. Kopers merken die kleine mankementjes snel op en kunnen zo de indruk krijgen dat ze nog heel wat werk voor de boeg zullen hebben. De woning lijkt voor hen dan niet verkoopklaar.

TIP: Een uitstekend onderhouden woning geeft de tegenovergestelde indruk. Een win-winsituatie dus!

3. Creëer een verkoopsfeer in je woning

Wanneer kandidaat-kopers langskomen, wil je hen meteen thuis doen voelen in een verkoopklare woning. Dat is iets moeilijker wanneer de woning volstaat met jouw eigen persoonlijke voorwerpen en foto’s.

Weet je dat er geïnteresseerden langskomen die je woning willen kopen? Dan maak je de woning extra verkoopklaar door alvast je persoonlijke spullen op te ruimen en in te pakken. Ook jassen en schoenen kan je eventueel netjes opbergen.

Hoe neutraler de woning, hoe meer verkoopklaar. Dat geldt ook voor kleuren. Heb je enkele felgekleurde muren? Dan kan het een goed idee zijn om ze misschien wit te schilderen en de woning zo een tikkeltje meer verkoopklaar te maken. Al kunnen de meeste kandidaat-kopers daar wel doorheen kijken.

Het is ook slim om alle zintuigen van de kandidaat-kopers te prikkelen. De verkoopklare woning moet er niet alleen netjes uitzien, maar ook fris ruiken. Een geurkaars, de geur van een kopje koffie of frisse was creëren een huiselijke sfeer in de woning.

4. Heeft je huis een excentrieke look? Overweeg dan verkoopstyling

Heb je een nogal uitgesproken interieursmaak, dan is het des te belangrijker om je woning verkoopklaar te maken. Een verkoopstylist kan je daarbij helpen. Sommige stylisten geven je enkel advies over hoe je de woning meer verkoopklaar kan maken, anderen helpen je ook bij de uitvoering daarvan.

Felle muren worden neutrale muren, klusjes worden uitgevoerd en eventueel worden zelfs meubels tijdelijk vervangen. Er is veel mogelijk, voor elk budget. Een goede inrichting en een verzorgde, neutrale look kan de waarde van je woning stevig opkrikken.

5. Denk goed na over de verkoopprijs

Het is een verkooptruc zo oud als de straat, maar ze werkt wel. Een strategisch gezette verkoopprijs kan veel meer interesse lokken. Kies voor een vraagprijs die voldoende interesse wekt, maar wijk ook niet af van de gewenste verkoopprijs.

Rond de vraagprijs ook niet af. Een verkoopklare woning met een prijskaartje van 248.500 euro is veel interessanter dan een ietwat slordige woning met een prijs van 250.000 euro.

Een afgeronde verkoopprijs wekt namelijk de indruk dat er weinig over de prijs nagedacht werd en dat de verkopers hopen om een mooi zaakje te doen.

Een preciezere vraagprijs doet vermoeden dat er een grondige berekening is geweest en dat de prijs dus correct is.

6. Neem goede foto’s

Goede foto’s zijn de helft van het werk. Ben je zelf niet de beste fotograaf? Dan is het een goed idee om je verkoopklare woning te laten fotograferen door een professional.
Zorg ervoor dat je woning neutraal is gemaakt, helemaal opgeruimd is en neem de foto’s ook wanneer de lichtinval het best is. Meer weten hoe je goede foto’s maakt? Download de gratis gids foto’s maken met je smartphone.

7. Bereid je voor op eventuele lastige vragen

Je kan je woning helemaal verkoopklaar maken, maar toch zijn er misschien nog enkele nadelen aan de woning waarvan je je bewust bent. Misschien zijn die nadelen wel de reden waarom je de woning wil verkopen. Bereid daarom eerlijke antwoorden voor op minpuntjes van de woning.

De ligging kan je bijvoorbeeld niet veranderen. Ligt de woning aan een drukke straat en is er geluidsoverlast, dan moet je eerlijk zijn, maar je kan ook oplossingen aanbieden of de voordelen van de woning extra in de verf zetten.

8. Gebruik de immobiliënwebsites

Het belang van immobiliënwebsites is niet te onderschatten. Bijna elke kandidaat-koper zal je woning namelijk via het internet vinden. Plaats je verkoopklare woning dus zeker op die immowebsites.

Heb je nog een handige harry nodig om je woning verkoopklaar te maken? Certiweb vindt een expert in jouw regio

Een loodgieter, vloerder of keuringsattest nodig om je woning verkoopklaar te maken? Alle experten en keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.