7 x tips voordat je zonnepanelen laat installeren

Tips voordat je zonnepanelen laat installeren

Zonnepanelen installeren is een uitstekend idee. Het is niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Zonnepanelen blijven, ondanks de subsidies, wel nog steeds een serieuze investering. Het is dan ook belangrijk om de zonnepanelen te kiezen die het best zullen presteren op jouw dak.

Maar waarop moet je nu precies letten wanneer je zonnepanelen wil laten installeren? We zetten in dit artikel 7 tips op een rijtje. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze!

1. Kwaliteit eerst

Zonnepanelen zijn een serieuze investering. Kies daarom voor betrouwbare zonnepanelen van kwalitatieve merken. Zonnepanelen van mindere kwaliteit verliezen na een paar jaar een deel van hun rendement. Die zonnepanelen waren dan misschien goedkoper om aan te kopen, maar ze zullen op lange termijn meer kosten en minder opbrengen.

De beste merken voor zonnepanelen kunnen uitpakken met het label Tier 1. Dat betekent dat ze zonnepanelen van uitstekende kwaliteit verkopen, nagenoeg alle onderdelen van dezelfde producent komen en erg betrouwbaar zijn.

Het gaat dan ook om duurdere zonnepanelen, maar het is absoluut de moeite waard om iets dieper in de beugel te tasten.

2. Denk na over het rendement van de zonnepanelen

  • Vooraleer je zonnepanelen gaat installeren, moet je samen met de installateur berekenen hoeveel elektriciteit je zonnepanelen moeten opwekken om je woning van groene energie te voorzien.
  • Daarnaast moet je ook uitrekenen hoeveel energie de zonnepanelen in werkelijkheid precies zullen opwekken. Dat is niet makkelijk, want het weer is een onvoorspelbare factor.
  • Het is zo dat het financieel niet interessant is om 100% van je energie door de zonnepanelen te laten opwekken.
  • Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger het prosumententarief (bij een terugdraaiende teller)
  • Door de afschaffing van de terugdraaiende teller krijg je ook geen geld meer terug voor een overschot aan geproduceerde energie.

Men raadt daarom aan om 90% van je energie door de zonnepanelen te laten opwekken. Lees hier nog meer over de prijs van zonnepanelen, zo betaal je nooit te veel.

Vraag je zonnepanelen offerte aan

3. Kies het juiste soort zonnepaneel

Er bestaan heel wat verschillende soorten zonnepanelen en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder zetten we alle soorten zonnepanelen op een rijtje zodat je zelf kan nagaan welke zonnepanelen het beste zijn voor jouw woning.

Monokristallijn zonnepaneel

De monokristallijn zonnepanelen halen het hoogste rendement. Ze zijn gemaakt van silicium en hebben een egale donkere kleur, zwart of donkerblauw. Ze zien er met andere woorden goed en subtiel uit. Het nadeel is dat ze iets duurder zijn. Heb je een klein dak en niet veel plaats om zonnepanelen te leggen, dan is dit een uitstekende keuze.

Polykristallijn zonnepaneel

Een polykristallijn zonnepaneel is het soort zonnepaneel dat je heel vaak in het straatbeeld ziet opduiken. Dit soort zonnepaneel heeft een blauwe kleur en een gebarsten uiterlijk. Polykristallijn zonnepanelen hebben een bijna even hoog rendement als de monokristallijn tegenhangers, maar zijn wel een stuk goedkoper.

Amorf zonnepaneel

Het amorf zonnepaneel, ook wel dunne-film-zonnepaneel genoemd, bestaat uit een fotovoltaïsche laag die erg buigzaam is. Amorfe zonnepanelen hebben het laagste rendement van alle zonnepanelen, maar ze zijn wel een pak goedkoper en ze presteren goed bij bewolkt weer of wanneer ze in de schaduw liggen. Ze zien er strak uit en worden in de praktijk vooral toegepast op vervoersmiddelen.

Glas-glas zonnepanelen

Dit soort dubbelzijdige zonnepanelen hebben geen achterkant met folie. Ze hebben daarom een erg lange levensduur en verliezen amper rendement door de jaren heen. Ze zijn wel duur in aanschaf, maar op lange termijn zijn ze dus financieel interessant. Opvallend is dat deze zonnepanelen ook gewoon rechtop gezet kunnen worden.

Welke zonnepanelen je installeert, hangt dus af van je budget en je eigen dak. Heb je een klein dak, dan kies je beter voor monokristallijn zonnepanelen. Op een groot dak kan je kiezen voor strakke, zwarte zonnepanelen. Zo kan je namelijk het iets lagere rendement compenseren met een paar extra zonnepanelen.

4. Ga na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Vooraleer je de zonnepanelen laat installeren, visualiseer je ze al het beste even op je dak. Zo weet je waar je aan toe bent. Nemen de zonnepanelen te veel plaats in naar je mening (of zullen ze gewoon niet op het dak passen), dan kies je beter voor zonnepanelen met een hoger rendement die kleiner zijn.

Maar hoe kan je nu berekenen hoeveel zonnepanelen je zal nodig hebben?
Daarvoor heb je twee cijfers nodig: je jaarlijkse energieverbruik (kWh) en de hoeveelheid energie die het zonnepaneel levert (Wp) dat je voor ogen hebt .

Gebruik de volgende formule:

  • Vermenigvuldig je gemiddeld jaarlijks energieverbruik (kWh) met 0,90 (financieel interessantste rendement)
  • Deel dat getal door 0,85 (rekening houdend met niet-optimale weersomstandigheden)
  • Deel dat getal (Wp) door de hoeveelheid Wattpiek per zonnepaneel

Zo bekom je het aantal zonnepanelen dat je zal nodig hebben. Met de afmetingen van die zonnepanelen erbij kan je je een beeld vormen van hoe je dak eruit zal zien.

TIP: Wist je dat je in Vlaanderen nu ook kan zonnedelen? Zo kan je je investering van je zonnepanelen over verschillende plaatsen delen.

5. Ga voor de juiste leverancier

Wanneer je een leverancier kiest voor je zonnepanelen, is het belangrijk om te vergelijken. De ene leverancier is natuurlijk de andere niet.

  • Vergelijk offertes en bekijk dan niet alleen de prijs en het type zonnepaneel.
  • Zonnepanelen moeten lang meegaan en daarom is het een goed idee om in zee te gaan met een leverancier die een lange garantieduur biedt. Zowel op de zonnepanelen zelf als op de installatiewerken.
  • Wettelijk heb je altijd 2 jaar garantie op de hele installatie. Een langere fabrieksgarantie, van de fabrikant van de zonnepanelen, is een mooie extra.

Zonnepanelen laten installeren? Laat je zonnepanelen installatie keuren door een erkende installateur.

6. Laat de leverancier altijd aan huis komen

Aangezien zonnepanelen een grote aankoop zijn, moet je de installateur altijd eerst eens laten langskomen. Zo kan de installateur alle informatie geven over welke zonnepanelen voor jouw woning het beste zijn en hij kan de offerte toelichten.

Daarnaast krijg je ook advies over hoe je de zonnepanelen kan combineren met je centrale verwarming of een warmtepomp. De technicus beschikt over alle kennis en heel wat ervaring. Je kan op dat moment dus ook al je vragen stellen.

7. Vraag om referenties

Wil je zeker zijn dat je de juiste zonnepanelen en de juiste installateur hebt gekozen, vraag dan om referenties. Zo kan je vorige klanten contacteren om na te gaan of ze tevreden zijn met het soort zonnepaneel dat jij voor ogen hebt. Ze kunnen je ook vertellen of de installatie aan hun wensen voldeed.

Wil je zonnepanelen installeren? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een expert nodig om zonnepanelen te installeren? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.

Vraag je zonnepanelen offerte aan