Wat is het verschil tussen een EPC en EPB-verslag?

Wat is het verschil tussen een EPC en EPB-verslag?

Er bestaat heel wat verwarring over wat het verschil nu precies is tussen een EPC en een EPB-verslag. In welk geval moet je een EPB-verslag laten opmaken en wanneer moet je het EPC precies kunnen voorleggen? En welke vakmannen zijn bevoegd om die attesten op te maken? In dit artikel helderen we alle twijfels op.

1. Wat is een EPB-verslag?

EPB is de afkorting voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Het wordt ook wel de energieprestatielevering genoemd. EPB omvat eigenlijk een reeks energienormen voor wie een nieuwbouwwoning bouwt of een grondige renovatie uitvoert.

Die EPB-normen leggen vast aan welke vereisten die woning moet voldoen op het vlak van energie en isolatie.

De EPB-normen draaien rond twee getallen: het E-peil en het S-peil.

Wat is het E-peil precies?

Het E-peil plakt een cijfer op de globale energieprestatie van de woning. Hoe lager dat getal is, hoe minder energie de woning verbruikt.

Wat is het S-peil precies?

Het S-peil vat dan weer samen hoe goed de gevels en het dak de warmte binnen houden en de koude buiten houden. Hoe lager het S-peil is, hoe minder energie de woning verbruikt om de temperatuur binnenin constant te houden.

De EPB-eisen werden in 2006 ingevoerd en moeten de strijd tegen de CO₂-uitstoot aanbinden. De EPB-eisen worden steeds strenger. Zo spaar je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op je energiefactuur.

In Vlaanderen hanteert men de zogenaamde BEN-norm (bijna-energieneutraal) en in Wallonië de norm Q-ZEN (Quasi Zéro Energie).

Een EPC-verslag nodig voor je woning? Vraag hier de EPB-verslaggeving aan.

2. Wat is een EPC (energieprestatiecertificaat)?

Het EPC of energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dat wordt bepaald door een energiedeskundige na een grondige inspectie van de woning. De deskundige gaat dan onder andere na hoe goed de woning geïsoleerd is, op welke manier verwarmd wordt en of de woning luchtdicht is.

Ook een EPC-deskundige nodig om een energieprestatiecertificaat te laten opstellen?

Vraag je EPC-keuring hier aan bij een erkende EPC-deskundige.

Op het uiteindelijke energieprestatiecertificaat vind je een energiescore die uitgedrukt wordt in kWh per vierkante meter.

EPC’s plakken vanaf 2019 ook een energielabel op je woning gaande van A+ (energiezuinig) tot F (niet energiezuinig).

Daarnaast vind je op het EPC ook advies over hoe je de woning nog energie-efficiënter kan maken. Er wordt ook meegedeeld hoeveel het zou kosten om die renovaties uit te voeren.

Het EPC werd verplicht in het kader van het Renovatiepact in 2017. Sindsdien moet je steeds de EPC-score vermelden wanneer je een woning verkoopt of verhuurt. Op die manier worden woningeigenaars aangemoedigd om hun woning te renoveren en dus energiezuiniger te maken. Lees hier welke renovaties zorgen voor een betere EPC.

Welke renovaties zorgen voor een betere EPC? En welke premies krijg je daarvoor?

3. Wanneer heb je een EPB-verslag nodig en wanneer heb je een EPC nodig?

Zowel de EPB-normen als het EPC hebben dus te maken met de energie-efficiëntie van je woning, maar ze worden opgesteld in heel andere contexten.

Het EPB-verslag

Het EPB-verslag wordt opgemaakt wanneer je een nieuwbouwwoning bouwt of een grondige energetische renovatie uitvoert. Een EPB-verslaggever komt dan minstens 8 dagen voor de start van de werken langs om een startverklaring op te maken.

Aan de hand van de bouwplannen maakt de EPB-verslaggever dan een berekening van de energieprestatie om te zien of de opgelegde EPB-eisen gehaald zullen worden. Is dat niet het geval, dan kunnen de plannen nog bijgestuurd worden.

Maximaal 6 maanden na de ingebruikname, wanneer de werken voltooid zijn, komt de EPB-verslaggever nog eens langs om de uiteindelijke EPB-aangifte op te stellen. Er wordt dan een nauwkeurige berekening gemaakt van de energieprestatie van de woning.

De energiescore wordt officieel vastgelegd en er wordt (hopelijk) bevestigd dat de woning aan de EPB-eisen voldoet. Gaat het om een nieuwbouwwoning, dan krijg je ook een EPC afgeleverd waarop je de energiescore van je woning kan aflezen.

Het EPC

Het EPC is dus het uiteindelijke resultaat van een EPB-verslag. Ook wanneer je een woning wil verkopen of verhuren heb je echter dat EPC nodig. Zo kunnen potentiële kopers of huurders goed inschatten hoeveel energie de woning zal verbruiken en welke renovaties er eventueel nog nodig zullen zijn.

Wil je je woning verkopen of verhuren, dan laat je dus een erkende energiedeskundige langskomen die de energiescore van je woning zal berekenen.

4. Wie mag een EPB-attest en een EPC opstellen?

Een EPB-verslag wordt opgemaakt door een erkende EPB-verslaggever. Dat is een industrieel ingenieur, een burgerlijk ingenieur of een architect die bij het Vlaams Energieagentschap erkend is als een EPB-verslaggever.

Een EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige type A. Ook deze energie-expert is erkend door de overheid en heeft een specifieke opleiding gevolgd om een energieprestatiecertificaat te mogen opmaken.

5. Samengevat: het verschil tussen EPC en EPB

Samengevat kunnen we dus stellen dat het EPB-verslag een keuring is die nagaat of een nieuwbouwwoning of een grondig gerenoveerde woning voldoet aan de geldende energievereisten.

Het energieprestatiecertificaat wordt dan weer opgemaakt wanneer je een woning wil verhuren of verkopen en dient om huurders of kopers op de hoogte te brengen van de energiescore van de woning.

  • Zowel het EPB-verslag als het EPC zijn 10 jaar geldig.
  • Het EPB-verslag wordt opgemaakt door een erkende EPB-verslaggever (vraag het hier aan).
  • Het EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige type A (vraag het hier aan).

6. Moet een EPC opgemaakt worden wanneer er een EPB-attest gemaakt werd?

Bij een nieuwbouwwoning

Stel dat je een nieuwbouwwoning bouwt en die woning daarna wil verhuren of verkopen, dan moet je niet nog eens een EPC laten opmaken. Het EPB-verslag van een nieuwbouwwoning omvat namelijk ook een energieprestatiecertificaat waarop de energiescore van de woning staat.

Bij een verbouwing

Bij de EPB-berekening van een verbouwde woning wordt er echter niet automatisch een EPC opgemaakt omdat enkel de nieuw opgetrokken delen van de woning in rekening gebracht worden. Wanneer je een woning grondig verbouwt om ze daarna te verkopen of verhuren, zal je dus wel nog een EPC moeten laten opmaken.

EPB-verslaggever of EPC-energiedeskundige nodig?

Certiweb vindt een keurder in jouw regio. Heb je nog een EPB-verslaggever of een energiedeskundige type A nodig voor je bouwproject? Alle keurders op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.