Warmtepomp en zonnepanelen hoe werkt het?

Zonnepanelen en warmtepomp hoe werkt het?

Een warmtepomp is een uitstekend groen alternatief voor een centraal verwarmingssysteem op gas. Een warmtepomp produceert warm water en gebruikt daarvoor voornamelijk de buitenlucht en de ondergrond. Erg groen dus.

Om water te kunnen opwarmen heeft de warmtepomp wel een compressor nodig die elektriciteit verbruikt. Die kost kan je opvangen door de warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Zo maak je je verwarmingssysteem zo goed als energieneutraal.

Hoe kan je een warmtepomp en zonnepanelen nu precies combineren? En hoe werkt dit groen superduo precies? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

1. Warmtepomp: een ecologische verwarming

De warmtepomp is een van de meest ecologische manieren om je woning te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit ofwel de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt die warmte om je woning te verwarmen.

De warmtepomp werkt op elektriciteit, maar verbruikt minder energie dan wanneer je elektrisch zou verwarmen zonder warmtepomp. Als milieuvriendelijk en rendabel alternatief voor fossiele brandstoffen zit de warmtepomp in de lift.

Om te kunnen verwarmen, werkt de warmtepomp met een compressor die wel wat elektriciteit verbruikt. Dat wordt echter gecompenseerd door het ingenieuze systeem van de warmtepomp zelf. Het toestel haalt maar liefst 80% van de warmte die ze produceert uit de omgeving. Dankzij die technologie is de warmtepomp een bijzonder milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat de EPC-score van je woning gevoelig kan verbeteren.

Vraag hier je prijsofferte aan

2. Zonnepanelen en een warmtepomp: een perfecte combinatie?

Om het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op te vangen, kan je zonnepanelen installeren. Heb je al zonnepanelen, dan kan je er eventueel enkele bijleggen.

Op die manier produceer je 2 x groene energie, zowel voor warm water als voor elektriciteit. Een perfecte combinatie voor het milieu dus en ook voor je portemonnee.

De energie die de zonnepanelen opwekken, wordt overdag dan rechtstreeks gebruikt om de compressor van stroom te voorzien en warm water te produceren.

Wie zonnepanelen en een thuisbatterij heeft kan nog meer rendement halen omdat je de opgewekte elektriciteit van overdag ook ’s avonds kan gebruiken.

Kan ik direct met zonnepanelen warm water maken?

Maar kan je dan niet gewoon met je zonnepanelen warm water maken? Het antwoord is nee. Zonnepanelen brengen namelijk evenveel op als ze verbruiken. Wekken je zonnepanelen bijvoorbeeld 1 kWh elektriciteit op, dan kan je ook slechts 1 kWh verbruiken.

Warmtepomp is 4x zuinger

Een warmtepomp werkt daarentegen anders. Van de gemiddelde warmtepomp krijg je namelijk 4 keer zoveel energie terug dan je opwekt.

  • Heb je pakweg 12 000 kWh nodig voor de verwarming van je woning, dan zou je met zonnepanelen de volle 12 000 kWh moeten opwekken terwijl dat met een warmtepomp slechts 3 000 kWh is.
  • Dat komt omdat de warmtepomp zoveel energie uit de omgeving haalt. Erg energie-efficiënt dus.
Zonnepanelen en warmtepomp hoe werkt het?

3. Is de warmtepomp met zonnepanelen geschikt voor elke woning?

Een warmtepomp is bijzonder interessant, maar wel niet geschikt voor elke woning. Een warmtepomp is niet aan te raden voor oude, slecht geïsoleerde woningen. Er ontsnapt dan veel warmte waardoor de compressor van je warmtepomp extra hard zal moeten werken en je dus veel elektriciteit zou gebruiken.

Woon je in een nieuwe of recent gerenoveerde woning, dan is een warmtepomp wel een goed idee.

  • Beschikt de woning over uitstekende isolatie en/of vloerverwarming en zuinige radiatoren, dan heb je zelfs genoeg aan een warmtepomp met een enkele compressor. Het water heeft dan een temperatuur tot 40 graden.
  • Is je woning minder goed geïsoleerd, dan zal je een warmtepomp met dubbele compressor nodig hebben die water pompt tot 65 graden.

4. Welke warmtepomp kies ik in combinatie met zonnepanelen?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen en niet elke warmtepomp is even geschikt om te gebruiken in combinatie met zonnepanelen.

  • Allereerst is het belangrijk dat de warmtepomp een voldoende hoog vermogen heeft.
  • Daarnaast kies je beter voor een lucht/water-warmtepomp of een geothermische warmtepomp. Dat zijn warmtepompen die de warmte halen uit de buitenlucht of de ondergrond.
  • Een water/water-warmtepomp, waarbij warmte uit het grondwater wordt gehaald, is minder interessant.

5. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de warmtepomp, is erg moeilijk te voorspellen. Dat hangt namelijk af van heel wat verschillende factoren.

Ten eerste speelt het vermogen van je zonnepanelen natuurlijk een belangrijke rol. Hoe meer energie je zonnepanelen kunnen opwekken, hoe minder je er zal nodig hebben om je warmtepomp van elektriciteit te voorzien.

Omgekeerd geldt ook dat hoe groter het vermogen van de warmtepomp is, hoe meer zonnepanelen je zal nodig hebben.

Ook je elektriciteitsverbruik in je woning en het zogenaamd seizoensgebonden rendement van de warmtepomp (SCOP) speelt een rol. De meeste warmtepompen hebben een SCOP 4, wat betekent dat de warmtepomp 3 delen energie uit de omgeving haalt en voor het resterende deel elektriciteit nodig heeft.

Neem contact op met een installateur om te achterhalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de warmtepomp. Hij kan dan berekenen welke warmtepomp geschikt is voor jouw waterverbruik en hoeveel zonnepanelen je zal nodig hebben.

6. Hoeveel kost een warmtepomp?

Een warmtepomp is niet goedkoop. Je moet de installatie van een warmtepomp, zeker in combinatie met zonnepanelen, daarom vooral zien als een langetermijninvestering.

Je helpt er ook het milieu een aardig handje mee en voldoet aan de strengste energie-eisen. Je woning zal namelijk bijna energieneutraal zijn.

Reken op ongeveer 10 000 euro voor de warmtepomp. Het spreekt voor zich dat krachtigere en efficiëntere warmtepompen meer zullen kosten. Daarnaast moet je ook nog voor de zonnepanelen betalen en de installatie van het geheel.

De kostprijs is dus aanzienlijk, maar op lange termijn spaar je het geld weer uit en je maakt een klimaatbewuste keuze.

En dan nog het leuke nieuws: er zijn stevige premies voor wie zonnepanelen en een warmtepomp installeert. Zo kan je de terugverdientijd van de installatie verkorten.

Door een warmtepomp te installeren en die te combineren met zonnepanelen, kan je mooie premies krijgen.

Vraag je offerte aan

Wil je een warmtepomp en zonnepanelen laten installeren?

Heb je een expert nodig om een warmtepomp te installeren? Of heb je al een warmtepomp en wil je de installatie aanvullen met zonnepanelen? Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.