Zó betaal je minder voor je energie: 7 tips

Tips betaal minder voor je energie

Energieprijzen stijgen en de energiefactuur neemt een grote hap uit je maandelijkse budget. Gelukkig kan je die energiefactuur op verschillende manieren doen dalen. Verander eerst en vooral van energieleverancier. Zo bespaar je het meeste. Misschien kom je ook in aanmerking voor een verlaging van je energiefactuur. In dit artikel geven we je 7 tips om je energiefactuur te verlagen.

1. Vergelijk energiecontracten

Onze allerbeste tip om je energiefactuur te drukken is eenvoudig: verander van energieleverancier! Er komen regelmatig nieuwe energiespelers op de markt, andere verdwijnen of fusioneren tot internationale grootspelers.

Al die leveranciers proberen je ook te overtuigen om bij hen een contract of te sluiten. Dat doen ze met slimme radiospotjes en stevige kortingen. Elke leverancier biedt ook andere energiepakketten aan die al dan niet interessant kunnen zijn voor jouw woning. Heel wat keuze dus en hoogstwaarschijnlijk ook heel wat voordelige aanbiedingen die je huidige energiecontract overtroeven.

Is dat nieuwe energiecontract dan ook echt de moeite? Ja! Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld 250 euro per jaar bespaart door van energieleverancier te veranderen. Je kan de energiekosten soms zelfs met 30% verlagen. En overschakelen naar een nieuwe leverancier is overigens helemaal gratis. Geen excuus dus om dat nieuwe energiecontract nog langer uit te stellen.

Vraag hier je energiemakelaar aan

2. Schakel een energiemakelaar in

Heb je geen zin om zelf marktonderzoek uit te voeren naar energietarieven of ken je daar allemaal niet zo veel van? Dan kan je de hulp van een energiemakelaar inschakelen. De energiemakelaar bekijkt jouw energieverbruik en vergelijkt vervolgens alle aanbiedingen van alle leveranciers.

Zo ben je er zeker van dat je het voordeligste energiecontract bij de juiste energieleverancier afsluit. En dat zonder zelf iets te hoeven doen.

Wat mag je verwachten van een energiedeskundige

3. Kortingen op de energiefactuur

De regering helpt gezinnen die het financieel moeilijk hebben om hun energiefactuur te verlagen. Men spreekt in dat geval over het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het gaan dan onder andere om mensen die leven van een leefloon of personen die arbeidsongeschikt zijn door een handicap van minstens 65%. Goed nieuws is dat je helemaal niets hoeft te doen om die korting te bemachtigen. Dat gebeurt helemaal automatisch.

Wanneer je recht hebt op dat sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas, ben je een zogenaamde beschermde afnemer. En dat brengt nog andere voordelen met zich mee. Je komt onder andere in aanmerking voor een gratis energiescan en waterscan van je woning, je krijgt kortingsbonnen voor het aankopen van een energiezuinige wasmachine of koelkast en je hebt recht op verschillende premies.

Wie het financieel moeilijk heeft, kan elk jaar ook een korting krijgen op de verwarmingsfactuur via het Sociaal Verwarmingsfonds. Daarvoor neem je binnen de 60 dagen na de levering van de brandstof contact op met het lokale OCMW.

4. Controleer energielabels op toestellen

Ben je van plan om een nieuwe koelkast of een wasmachine te kopen, dan moet je altijd het energielabel bekijken. Je zal misschien bij de aankoop van het toestel een tikkeltje meer betalen, maar aangezien je grote elektrische toestellen heel vaak gebruikt, spaar je op de lange termijn een pak geld uit.

Om je een idee te geven: een koelkast met het (oude) energielabel A+ verbruikt tot drie keer meer dan een koelkast met het label A++. Het energielabel moet daarom een van de belangrijkste criteria zijn bij de beslissing om een nieuw elektrisch toestel aan te kopen.

5. Vermijd nutteloos energiegebruik

Je energieverbruik verlagen doe je natuurlijk ook door slim om te gaan met je elektrische toestellen. Er zijn verschillende toestellen die stiekem energievretertjes zijn. Laat je gsm-oplader bijvoorbeeld niet in het stopcontact zitten wanneer je hem niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor waterkokers, videospelconsoles of dvd-spelers.

Die toestellen verbruiken allemaal ook een beetje energie wanneer ze uitgeschakeld zijn. Er brandt bijvoorbeeld een waaklampje of de toestellen schakelen over op stand-bymodus. Het is een simpele manier om een beetje te besparen op je energiefactuur.

6. Ga slim om met energie

Daarnaast kan je op verschillende manieren slimmer omgaan met energie. Het zijn allemaal kleine handelingen die samen wel een verschil maken op je energieafrekening. We geven je enkele tips mee.

  • Ontdooi voedsel op voorhand in de koelkast in plaats van de microgolfoven te gebruiken.
  • Je bespaart 7% energie door je verwarming 1 graadje lager te zetten.
  • Vermijd een droogmachine en droog je kledij buiten of binnen aan een wasrek.
  • Doe de was op lagere temperaturen.
  • Vermijd lege of bijna lege koelkasten en diepvriezers en haal ijslaagjes weg door de toestellen af en toe te laten ontdooien.
  • Kies voor ledverlichting.
Vraag je energiemakelaar aan

7. Installeer zonnepanelen

Nog een topmanier om energie te besparen is door zonnepanelen te installeren. Door het afschaffen van de terugdraaiende teller werden zonnepanelen wat negatief belicht, maar ze zijn nog steeds een uitstekende investering.

Met zonnepanelen wek je het overgrote deel van je elektriciteit zelf op. Je herleidt op die manier je energiefactuur tot bijna nul. Een veel betere tip om energie te besparen bestaat er dus eigenlijk niet.

Natuurlijk zijn er hoge kosten verbonden aan het installeren van zonnepanelen op je woning. Na die financiële prik kan je dan wel jarenlang genieten van het rendement dat de zonnepanelen leveren. Bovendien krijg je nog steeds premies om zonnepanelen te installeren waardoor ze financieel nog steeds interessant zijn.

Twijfel je of zonnepanelen de juiste keuze zijn voor jouw woning? Of ben je niet zeker of jouw dak geschikt is om zonnepanelen te laten plaatsen? Neem dan contact op met een installateur. Hij zal je uitstekend kunnen informeren. We kunnen je alvast vertellen dat ook voor schaduwrijke daken erg goed renderende zonnepanelen bestaan.

Heb je een elektriciteitskeurder, energiemakelaar, zonnepaneleninstallateur of elektricien nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een energie-expert nodig om je gasfactuur te verlagen? Contacteer dan een van onze energiemakelaars, zonnepaneleninstallateurs, energie-experts of andere vakmannen. Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.