Hoe besparen op elektriciteit? 10 x tips om minder te verbruiken en betalen

Tips om elektriciteit te besparen

Energie wordt er niet goedkoper op en, mede door al het thuiswerk sinds het begin van de pandemie, verbruiken we thuis ook meer elektriciteit en gas dan daarvoor. En dat merk je op de elektriciteitsfactuur. Toch zijn er heel wat dingen die je kan doen om die gevreesde elektriciteitsfactuur naar beneden te drukken.

In dit artikel geven we je 10 tips om minder elektriciteit te verbruiken en minder voor je elektriciteit te betalen.

1.Verander van energieleverancier

Wil je besparen op je elektriciteitsfactuur zonder je energieverbruik aan te passen? Dan moet je simpelweg van energieleverancier veranderen. Dat is veruit de efficiëntste manier om je energiekosten naar beneden te drukken. Om nieuwe klanten te lokken hanteren alle energieleveranciers welkomstkortingen of welkomsttarieven.

Je elektriciteitscontract raakt ook snel verouderd omdat er steeds nieuwe spelers op de markt komen en er veel concurrentie is. Er bestaan ook heel wat verschillende energiepakketten bij elke energieleverancier. Je vindt met andere woorden bijna gegarandeerd een betere deal dan je huidige elektriciteitscontract.

Of het ook echt de moeite waard is om van energieleverancier te veranderen? Zeker! Gemiddeld bespaar je ongeveer 250 euro per jaar door simpelweg van energieleverancier te veranderen. Je kan de energiekosten zelfs tot 30% verlagen. Waar wacht je dus nog op?

Onze tip: roep de hulp in van een energiemakelaar. Heb je geen tijd om uit te zoeken wat de beste elektriciteitsdeal is op de markt? Een energiemakelaar doet al het opzoekingswerk voor jou en schotelt je het goedkoopste energiecontract voor.

Vraag hier je energiemakelaar aan

2. Gebruik zon en warmte in je voordeel

Een simpele tip om elektriciteit te besparen: stem je elektriciteitsverbruik af op het weer. Zo bespaar je geld zonder al te veel moeite te hoeven doen.

  • Laat de zon binnen schijnen op koude herfst- of lentedagen om je woning te helpen verwarmen.
  • In de zomer sluit je dan weer net ramen, gordijnen en rolluiken om de hitte buiten te houden. Zo hoef je de airco niet te gebruiken.
  • Schijnt de zon? Hang je kledij dan buiten te drogen in plaats van de droogmachine te gebruiken. Ook wanneer het koud, maar zonnig is, droogt je kledij uitstekend.

3. Investeer in groene energie

Ondanks de afschaffing van de terugdraaiende teller blijven zonnepanelen nog steeds een goede investering. Er is geen betere manier om je elektriciteitsfactuur terug te dringen dan door zelf je elektriciteit te produceren. Dankzij zonnepanelen kan je alle elektrische toestellen in je woning helemaal gratis gebruiken.

Het spreekt voor zich dat je wel even diep in de beugel moet tasten om zonnepanelen te installeren. De aankoopprijs van zonnepanelen ligt behoorlijk hoog en ze moeten ook geïnstalleerd worden.

Die eenmalige kost weegt echter niet op tegen het rendement dat je uit de zonnepanelen zal halen. Bovendien zijn er nog steeds premies die de installatie van zonnepanelen financieel nog interessanter maken.

Een installateur kan je uitstekend adviseren over welke zonnepanelen voor jouw woning geschikt zijn. Er zijn heel wat verschillende modellen voor alle soorten daken op de markt.

4. Gebruik de eco-stand op elektrische apparaten

Vergeet de eco-stand op je elektrische apparaten niet! Zowel de vaatwasmachine als de wasmachine hebben een eco-stand die je op lange termijn flink wat geld kan besparen.

De eco-modus verbruikt minder energie door te wassen met kouder water. De wasbeurt duurt daarom wel iets langer, maar is wel goedkoper. Vergeet dus geen gebruik te maken van die eco-modus.

Ook laptops en gsm’s hebben een batterijbesparingsmodus waardoor je je toestel minder vaak hoeft op te laden.

5. Investeer in isolatie en ventilatie

Het is misschien niet meteen waar je aan denkt wanneer je energie wil besparen, maar het loont absoluut de moeite om te investeren in dakisolatie en ventilatie. Met goede isolatie hoef je minder te stoken en verbruik je dus veel minder energie. Ben je van plan om verbouwingen te doen? Zorg er dan voor dat je voldoende isolatie voorziet of oude isolatie vervangt door nieuwe materialen.

Een andere goede manier om energie te besparen is door tochtstrips aan te brengen rond ramen en deuren waar je koude luchtstromen voelt. Vooral in oudere woningen sluiten de ramen niet altijd perfect aan op de binnenmuur.

Warmt de woning moeilijk op? Voel dan langs het raamkozijn of je koude lucht voelt binnenkomen.

Ook goede ventilatie kan op stookkosten besparen, al klinkt dat misschien tegenstrijdig. Slecht verluchte ruimtes hebben een hogere luchtvochtigheid en vochtige lucht wordt veel moeilijker warm dan droge lucht. Laat je verse, droge lucht binnen, dan zal je de woning dus veel sneller kunnen opwarmen. Dat kan via een ventilatiesysteem of roostertjes die ingewerkt zijn in de muren.

6. Bekijk de energielabels van nieuwe elektrische toestellen

Heb je een oude koelkast die veel energie verbruikt en wil je een nieuw exemplaar kopen? Maak je keuze dan vooral op basis van het energielabel van de koelkast. Je zal voor de nieuwste en energiezuinigste modellen misschien iets meer betalen, maar dat spaar je snel weer uit.

Een koelkast met het oude energielabel A+ verbruikt bijvoorbeeld drie keer meer dan een koelkast met label A++.

Vervang ook je andere oude elektrische toestellen zoals de diepvriezer, vaatwasser of wasmachine door nieuwe energiezuinige modellen (wanneer ze aan vernieuwing toe zijn) en je bespaart gaandeweg flink wat elektriciteit.

Nog een tip: een LED-televisie verbruikt tot 75% minder dan een plasmatelevisie en ongeveer 50% minder dan een LCD-tv.

7. Zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact

Het is algemeen geweten dat je zogenaamde sluipverbruikers hebt in huis, denk aan de tv, stereo, computer… maar toch passen maar weinig mensen deze tip toe. Haal de stekkers van toestellen die je niet gebruikt uit het stopcontact. Veel toestellen hebben een stand-bymodus waarbij ze nog steeds sluipend energie verbruiken. Ook opladers die in het stopcontact blijven steken, verbruiken nog steeds energie.

8. Ontdooi koelkast en diepvriezer regelmatig

Merk je een ijslaagje op in je koelkast en diepvriezer? Dan is het tijd om alles er even uit te halen en het toestel te laten ontdooien.

Wanneer al het ijs weggehaald is, kan je de koelkast en diepvriezer terug gebruiken. Een dun laagje ijs van amper 2 mm zorgt al voor 10% meer elektriciteitsverbruik.

Energie besparen? Zoek een energiemakelaar!

9. Vervang oude, ingebouwde toestellen

Heb je lang geleden vloerverwarming laten installeren? Dan doe je er goed aan om de vloerverwarmingspomp te vernieuwen.

Een nieuwe verwarmingspomp gebruikt tot 6 keer minder elektriciteit dan zijn voorgangers. Ook ventilatieboxen op wisselstroom vervang je beter. Die verbruiken tot 80 euro elektriciteit per jaar.

10. Energiezuinige verlichting

Indien je dat om een of andere reden nog niet gedaan zou hebben, vervang dan alle gloeilampen en halogeenlampen die je eventueel nog hebt hangen door ledverlichting.

Ledlampen zijn ook energiezuiniger dan de oude spaarlampen. Vervangen dus, want het bespaart je een flinke duit.

Heb je een energie-expert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een energie-expert nodig om je elektriciteitsfactuur te verlagen? Contacteer dan een van onze energiemakelaars, zonnepaneleninstallateurs, energie-experts of andere vakmannen. Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.

Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.