Hoe besparen op gas? 10 x tips om minder te verbruiken en betalen

Hoe besparen op gas tips om minder te betalen

Is je energiefactuur hoger dan je verwacht had? Dan is het tijd om te besparen op elektriciteit en gas. In dit artikel geven we je 10 tips om je gasverbruik naar beneden te halen. Wist je bijvoorbeeld dat een nieuwe verwarmingsketel je jaarlijks tot wel 175 euro kan besparen? En dat radiatorfolie je verwarmingskosten met wel 100 euro kan verlagen?

1. Installeer een moderne verwarmingsketel

De eenvoudigste manier om snel veel geld te besparen, is door een nieuwe verwarmingsketel te installeren. Er komen steeds nieuwe verwarmingsketels op gas op de markt en elk nieuw model is energiezuiniger dan zijn voorganger. Kies voor een zuinige hr-ketel. Daarmee verbruik je tot 20% minder gas dan met een gewone cv-ketel. Jaarlijks bespaar je zo tot wel 175 euro.

Je moet natuurlijk wel eenmalig een aardig bedrag ophoesten voor de aankoop en installatie van een nieuwe gasketel, maar dat spaar je snel terug uit.

Nog een tip: zorg ervoor dat de druk in de gasketel op peil blijft. Te weinig druk in de ketel betekent een minder efficiënt – en dus minder zuinig – verwarmingsproces.

Vraag hier je offerte voor een CV-ketel aan

2. Verander van energieleverancier

De belangrijkste tip van allemaal is om jaarlijks van energieleverancier te veranderen. Er zijn steeds nieuwe en meer energieleveranciers op de markt die je met radiospots en welkomstkortingen proberen in te winnen. En het is ook een goed idee om daar gewoon op in te gaan.

Eenmaal je langer dan een jaar klant blijft bij dezelfde energieleverancier, verlengt men je contract zonder alle interessante voorwaarden die je voor het eerste jaar wel kreeg. Bovendien raakt je contract voor elektriciteit en gas snel verouderd aangezien er steeds nieuwe energiepakketten op de markt komen.

Je doet er dus goed aan om elk jaar opnieuw de rekenoefening te maken en uit te zoeken welke energieleverancier je het goedkoopste gastarief kan aanbieden. En dan hoef je enkel nog een contract af te sluiten. Dat doe je met slechts enkele kliks.

Gemiddeld bespaar je ongeveer 250 euro per jaar door van energieleverancier te veranderen. Zeker de moeite waard dus.

Onze tip: geen tijd om zelf uit te zoeken wie de goedkoopste gastarieven biedt? Schakel dan een energiemakelaar in die al het opzoekingswerk voor jou doet.

Wat mag je verwachten van een energiedeskundige

3. Isoleer de CV leiding

Isolatie is de sleutel tot een lager gasverbruik en een lagere energiefactuur. Isoleer daarom de leidingen van de centrale verwarming. Niet-geïsoleerde leidingen verliezen veel warmte wanneer ze door koude ruimtes passeren. Je kan isolatiemateriaal voor cv-leidingen makkelijk zelf kopen en aanbrengen.

4. Breng radiatorfolie aan

Een gouden tip: breng radiatorfolie aan. Dit kan je jaarlijks tot 100 euro besparen. Radiatoren geven de helft van de warmte af aan de muur langs de achterkant van het toestel. Dat is natuurlijk niet erg efficiënt. Om die warmte naar de voorkant van de radiator te jagen, moet je radiatorfolie aanbrengen. Je centrale verwarming zal zo veel efficiënter werken.

De folie is eenvoudig te plaatsen, gewoon de radiatoren even wegnemen en de folie op maat afsnijden en tegen de muur kleven.

5. Investeer in isolatie

Je gasverbruik heeft niet alleen te maken met je verwarming, maar ook met je isolatie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe efficiënter je verwarming werkt en hoe minder gas je dus zal verbruiken.

Woon je in een oude woning, dan is het een goed idee om aan renovatiewerken te denken. Wanneer je isolatie aanbrengt of vervangt, verhoog je de energiescore van je woning aanzienlijk. De belangrijkste plaats om te isoleren is natuurlijk het dak, maar je kan ook heel wat gas besparen door de spouwmuren of de vloer van de woning te isoleren.

6. Gebruik tochtstrips

Veel van de gestookte warmte gaat verloren in kieren bij ramen en voor- of achterdeuren. Ook de plaats waar het dak en de gevel samenkomen, is een zwakke plek van de woning. Door die kiertjes kan ’s winters koude lucht binnenstromen in je woning en dat bemoeilijkt natuurlijk de taak van de verwarming.

Tochtstrips bieden dan de oplossing. Je kan deze strips aanbrengen op de plaatsen rond het raam of de deur waar je koude lucht voelt binnenkomen. De klus is zo geklaard!

Vraag je offerte voor een CV-ketel aan

7. Investeer in ventilatie

Ook al zijn koude luchtstromen nefast voor de verwarming, goede ventilatie is dat niet. Het klinkt tegenstrijdig, maar een continue (en gematigde) aanvoer van verse lucht zorgt ervoor dat je minder moet stoken.

Verse lucht is namelijk droger dan de vochtige lucht binnenskamers en warmt veel sneller op. Een mechanisch ventilatiesysteem met roostertjes in de muren werkt het efficiëntst.

8. Investeer in groene energie

Zonnepanelen en een warmteboiler blijven een uitstekend idee om energie te besparen. Met zonnepanelen en een warmteboiler kan je je woning zelf van energie en warmte voorzien en hoef je geen gas te gebruiken. Er bestaat met andere woorden geen betere manier om op energiekosten te besparen.

Natuurlijk is het niet goedkoop om zonnepanelen aan te schaffen, maar je bespaart wel heel wat geld op lange termijn. En het is natuurlijk ook goed voor het milieu. Bovendien kan je nog steeds een beroep doen op premies die de installatie van zonnepanelen extra interessant maken.

9. Zet de thermostaat een graad lager

Door de thermostaat van je centrale verwarming op gas slechts 1 graad lager te zetten, bespaar je 7% van je gasverbruik. Die ene graad zal je niet snel opmerken, maar bespaart je dus wel veel geld.

Ook op andere manieren kan je het verbruik van je centrale verwarming energiezuiniger maken. Zet de verwarming bijvoorbeeld iets lager wanneer je gaat slapen en vergeet de thermostaat niet flink wat lager te zetten wanneer je op vakantie vertrekt.

10. Bespaar op warm water

Ongeveer een vijfde van je gasverbruik is nodig voor warm water. Wanneer je op warm water bespaart, bespaar je dus ook op je gasfactuur. Dat kan door kortere douches te nemen of een waterbesparende douchekop te installeren. 

Heb je een energie-expert nodig? Certiweb vindt een expert in jouw regio.

Heb je een energie-expert nodig om je gasfactuur te verlagen? Contacteer dan een van onze energiemakelaars, zonnepaneleninstallateurs, energie-experts of andere vakmannen. Alle experten op Certiweb zijn erkende professionals bij de bevoegde overheidsinstanties.
Vul je aanvraag in en je wordt snel gecontacteerd door een expert bij jou in de buurt voor een afspraak.